Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 27 APRIL 2000
 
 

”Bojkotta Eurenius”

VÄGRAR FÖRELÄSA PÅ SKOLAN – Vi förstår inte varför skolan tar dit en porrskådis som Göran Eurenius. Det är som att debattera förintelsen och ta dit en nazist för att få hans åsikt också, säger Emma-Maria Carlsson, 22, och Maria Sundvall, 22, Tjejjouren i Luleå.
Foto: BJÖRN LINDAHL


Tjej- och kvinnojourer: Han utnyttjar kvinnorna
BODEN. Föreläsarna har hotats om de ställer upp. Tjej- och kvinnojourerna vägrar komma.
  Anledningen heter Göran Eurenius, porrskådis och förre detta vänsterpartist, som i dag ska prata sex och samlevnad med skolelever.
   Björknässkolan i Boden ska ha en heldag om sex och samlevnad. Eleverna själva tog initiativet sedan de sett tv-dokumentären ”Shocking truth” om porrbranschens tuffa villkor.
  – Efter tv-filmen var debatten het och eleverna ville ha en temadag i ämnet, säger Karl-Erik Eriksson, lärare och projektansvarig för temadagen. När eleverna misslyckades att få hit Alexa Wolf, som gjort filmen, gick frågan till Göran Eurenius.

Föräldrarna upprörda
  
Han tackade ja.
  Då blev föräldrarna förbannade.
  Föreläsarna har fått anonyma hotsamtal där man bland annat krävt att de inte ska ställa upp.
  – Som arrangör har jag avrått från att polisanmäla händelsen, säger Karl-Erik Eriksson. Det är oacceptabelt att försöka skrämma våra föreläsare till tystnad.
  Tjejjouren i Luleå skulle vara med och prata om sin verksamhet och feministiskt självförsvar. När de blev tillfrågade att debattera pornografi med Göran Eurenius sa de nej till allt:
  – Vi bojkottar! Vi anser att Eurenius är en förövare som utnyttjar kvinnor, säger Emma-Maria Carlsson och Maria Sundvall, som brukar resa i skolorna och prata sex och relationer.
  – Det går inte ihop med att vi ska prata om hur tjejer ska försvara sig mot våldtäktsmän.

Deltar i tre olika debatter
  
Eurenius ska delta i tre olika debatter. Andra föreläsare ska bland annat ta upp kärlekens psykologi, sexuella övergrepp, behandling av förövare med mera.
  Eleverna har också skickat ut en sexenkät till 160 elever i åldrarna 16–19, resultatet analyseras i dag.
  Föräldrarna kan vägra att deras barn, som inte fyllt 18 år, delta genom att skriva på ett intyg. Det har föräldraföreningen bestämt.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER