Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 20 APRIL 2000
 
 

”Buddismen är ett ideal”
Claes Malmberg och lama Wangchouk vill sprida kärlek och vishet med sitt buddistiska center.
Foto: EVA TEDESJÖ

”Begären står i vägen för vår lycka” Claes Malmberg förklarar sin buddistiska övertygelse.
Namn: Claes Malmberg.
Ålder: 39.
Familj: Fästmön Fatima Rainey, barnen Nisse 17, Nicholas 13, Amanda 7 och Nelson snart ett år.
Bor: Hus i Södertälje.
Aktuell: Har öppnat buddistiskt center, spelar med i Tartuffe och Klas Klättermus på Dramaten, Måndagsklubben i kanal 5.

Namn: Lama Wangchouk.
Ålder: 32.
Familj: Mamma i Tibet.
Bor: Inneboende i lägenhet i Svedmyra utanför Stockholm.
Aktuell: Har öppnat buddistiskt center.


Claes Malmberg satsar på ett buddistiskt center
   - Svenskarna är trötta och stressade. Vi ska få dem lyckliga och avslappnade, säger Claes Malmberg och lama Wangchouk.
   Tillsammans har de öppnat ett buddistiskt center i Stockholm.

   - Buddismen är en tro som passar mig. Den är demokratisk och inte helt olik socialismen i grunden.
   Det säger skådespelaren Claes Malmberg som tillsammans med lama Wangchouk från Tibet försöker sprida budskapet om kärlek och visdom mitt i centrala Stockholm.
   För sju år sedan läste Claes Malmberg en bok om buddism. Det väckte hans intresse och nu har han öppnat ett buddistiskt center tillsammans med lama Wangchouk.
   - Vi träffades för ett år sedan på ett möte i Hägersten. Det var ett viktigt möte för mig personligen, berättar Claes Malmberg.
   Lama Wangchouk kom till Sverige för fyra år sedan hitskickad av sina höga lamor i Indien där många av dem lever i exil.
   - Det är farligt för mig att återvända hem till Tibet så som situationen är nu. Min pappa, syster och bror är döda och min mor har jag inte träffat på 13 år, berättar han.
   Tillsammans med Claes Malmberg har han ett mål - att få svenskarna att stressa ner och kanske lära sig att meditera.
   - Jag bjöd hem laman på middag och vi började prata om att öppna ett center. Jag hade de ekonomiska möjligheterna att hjälpa honom att utöva sitt yrke, berättar Claes.
   I dag har centret på Norrbackagatan överraskande många besökare och lama Wangchouk finns på plats dagligen för att prata och vägleda. Claes Malmberg kommer in så ofta han hinner.
   - Det här är det roligaste jag har gjort. Roligare än all teater, musik och tv. Helt klart, säger Claes Malmberg med eftertryck.

Vill inte stressa fram tron
Han säger själv att han blivit mer eftertänksam och försöker inte stressa fram sin tro på buddismen.
   - Jag försöker närma mig själv så stilla som möjligt.
   För Claes Malmberg är buddismen rent vetenskaplig och bygger på mänsklighet, kärlek, visdom och rättvisa. Buddismen vill motverka lidandet, minska begäret att äga en massa prylar och istället låta människorna vända sig inåt.
   - Det kan inte vara så enkelt att vi föds, lever och sen dör. Jag sökte efter något och buddismen kom in i mitt liv när jag var mottaglig för den. Precis som lama Wangchouk.
   Claes menar att buddismen ger möjlighet för alla att öppnå visdom på ett demokratiskt och kärleksfullt sätt och att ingen är högre än någon annan.
   - Buddismen är ett ideal. Jag tror på att vi föds igen och på godheten.
   Och lama Wangchouk tror på det goda Sverige. På jämlikheten mellan könen och friheten från förtryck.
- Det är nästan som Nirvanaland, säger han och skrattar.


hannah.sjostrom@aftonbladet.se

”Begären står i vägen för vår lycka”
Claes Malmberg berättar med egna ord om sin buddistiska övertygelse.
Foto: EVA TEDESJÖ
Jag, Fatima Rainey och Lama Wangchouk startade i februari ett buddistiskt center i Stockholm.
   Många undrar nog varför, och ibland tänker jag: hur kan det komma sig att en tibetansk buddistisk lama, en sångerska med sina rötter både på Trinidad och i Sandared och en rödmosig gaphals från Göteborg plötsligt får denna märkliga idé.
   Men så läser jag några kloka ord som Dalai Lama har skrivit och som hänger på väggen hemma hos mig och Fatima:
”Vad vi är i dag kommer från gårdagens tankar och våra nuvarande tankar bygger morgondagens liv; våra liv skapas i vårt sinne om en människa talar eller agerar med ett rent sinne följer glädjen honom som hans egen skugga
När jag läser detta vet jag varför. Jag vill undersöka mitt sinne. Jag vill se inåt och kanske upptäcka min sanna natur. Att en dag få sluta känna avundsjuka, ilska, rädsla, okunnighet, tvivel och hat.
   Allt detta som skapar så mycket inre lidande, som gör att vi blir giriga ogenerösa och frustrerade.
   Jag tror att vi alla vill bli lyckliga men våra begär står i vägen för oss. Vi tror att ett nytt hus, en ny bil eller nya kläder ska göra oss lyckliga. Ett klipp på börsen eller en vinst på lotteri kommer att få våra oroliga sinnen i balans.
   Bara jag blir miljonär så blir jag lycklig. Men sedan, när vi har köpt allt vi vill ha, vunnit pengar eller gjort ett börsklipp så börjar cirkusen igen. Nytt hus, ny bli och nya kläder och varför inte en ny fru när jag ändå håller på?
   Och så fortsätter det år ut och år in. Vi blir bara mer och mer frustrerade. Visst behöver vi mat, kläder, någonstans att bo och pengar till hyran, men vi behöver något mer också: varaktig lycka och sinnesro.
   - Visst, det är bra din rödmosiga göteborgare, men hur uppnår man det?
   Jag tror att det finns en kur för sinnet på samma sätt som när vi går till doktorn för att vi är fysisk sjuka. Doktorn ger oss medicin och om vi äter den blir vi friska. När vi blir friska blir vi lyckliga. För att bli friska på insidan behöver vi kunskap om hur vårt sinne fungerar.
   Vi måste lära oss att hantera våra motstridiga känslor som skapar vårt lidande. Jag tror att meditation är ett sätt att komma till insikt om vår sanna natur. Tanke och handling måste bli ett. Genom att meditera ökar vår medkänsla med andra och våra sinnen kommer i balans. Medicinen mot avundsjuka, ilska, rädsla, okunnighet, tvivel och hat heter meditation.
   Att starta ett Buddistisk centrum ger oss möjligheten att lära oss meditation av en kunnig lärare. Med varsam hand, klokhet och humor lär lama Wangchouk oss att kämpa mot den irrande fienden.
   Den viktigaste kampen i våra liv är den inre. För roten till allt ont finns i våra sinnen. Det bästa sättet att slåss för fred och lycka är att finna frid i våra sinnen.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER