Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 17 APRIL 2000
 
 

– Jag förde bort pojken
Pedofil erkänner att han kidnappade femåringen 1998
I en enslig stuga i Roslagen hölls en femårig pojke fången i nästan ett dygn – kidnappad av en 41-årig pedofil.
  Fallet var olöst i två år.
  Tills polisen kom dit i ett annat ärende och fann en bild på pojken.
  Länskriminalen i Stockholm slog till mot stugan i tisdags. Polisen hade upptäckt att den ensamstående 41-åringen tog emot och spred barnporr via internet och e-post.
  I stugan fanns ett stort antal nakenbilder på barn. Och när polisen sökte igenom stugan hittades också en bild på den femårige pojke som sommaren 1998 rövades bort i Täby Kyrkby.
  Tack vare att en av polisens utredare kände igen pojken kunde fallet klaras upp. 41-åringen erkände i polisförhören och berättade hur han kidnappade pojken.

Lurade in pojken i bilen
  Den 4 juli 1998 lekte den femårige pojken med sin lillebror utanför familjens bostad. Då kom 41-åringen och lurade in honom i sin bil.
  Mannen körde norrut till sin stuga, fotograferade pojken och förgrep sig sexuellt på honom.
  Femåringen hölls kvar över natten och fick mat av 41-åringen. Nästa dag körde mannen tillbaka pojken och släppte av honom i Täby Kyrkby. Pojken hade varit försvunnen i 19 timmar när han hittades.
  Fallet vållade stor uppståndelse och föräldrarna i området var länge rädda att släppa ut sina barn. Täbypolisen lade ned stora resurser på att hitta pedofilen.
  Men inte förrän nu har jakten fått ett slut.
  En av polisens få ledtrådar var att kidnapparen hade en röd bil. Och mycket riktigt – 41-åringen äger en röd, japansk bil.
  Mannen är ostraffad men har tidigare varit intressant i barnporrutredningar. Han har enligt poliskällor levt ett tillbakadraget liv i sin stuga och haft flera olika jobb. Bland annat har han arbetat i en reception.

Polisen säkrade DNA
  41-åringen har nu häktats för människorov och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Han är dessutom misstänkt för grovt barnpornografibrott.

Andreas Harne
Andreas
Harne

  När den femårige pojken återfanns kunde polisen säkra gärningsmannens DNA på honom. 41-åringen har fått lämna sitt DNA för analys och jämförelse.
  Polisen undersöker nu om han ligger bakom fler sexbrott mot barn i samma område.
  Enligt polisen har han inte spridit bilden på femåringen vidare.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER