Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 17 APRIL 2000
 
 

Kungen erkänner: Jag körde för fort

387 FARTDÅRE? Kungen vid ratten i sin blå Ferrari med drottning Silvia vid sin sida. Bilden är tagen på Kastrup efter fortkörningen.
Foto: SCANPIX

121 Kungen bekräftar genom hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg att han kört för fort – men dementerar att det skulle ha gått så fort som 250 km/timmen.

Foto: PETER KNOPP
Kungaparet hade bråttom till flygplatsen
Kung Carl Gustaf ber om ursäkt för sin fortkörning i Danmark. Han körde 30 kilometer över den tillåtna hastigheten, 140 kilometer i timmen i stället för 110.
  Orsaken var att kungaparet hade bråttom för att möta barnen på Kastrups flygplats.
  - Jag är ledsen och ber om ursäkt, säger han till aftonbladet.se genom hovets informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.
  Det svenska kungaparet var på väg till Kastrup för att möta barnen Victoria, Carl Philip och Madeleine, som också skulle vara med under firandet av drottning Margrethes 60-årsdag.
  Kungaparet hade bråttom.
  - Vi hade några ärenden att uträtta innan ungdomarna skulle hämtas vid flyget och körde för fort. Vi beklagar om det betytt olägenhet och besvär för någon, säger kungen genom Elisabeth Tarras-Wahlberg.
  Däremot dementeras ryktena som cirkulerat att kungens konvoj med två Ferrari-bilar och en Rolls Royce kört förbi en bilist på motorvägsringen utanför Köpenhamn i en hastighet av omkring 250 kilometer i timmen.
  Bilisten ringde omedelbart polisen på sin mobiltelefon. Polisen tog upp jakten på kungakortegen, men utan resultat. Via polisradion uppmanades alla polispatruller i området att spana efter bilarna.
  I går gick även Tidningarnas Telegrambyrå, TT, ut med de obekräftade uppgifterna.

Ovanlig färg på Ferrarin
  Enligt TT ska bilisten ha anmält att bilarna hade svenska eller schweiziska nummerplåtar och att en av dem var blå.
  Kungens Ferrari är blå, en sällsynt Ferrari-färg både i Sverige och Danmark.
  Frilansfotografen Michael Forsmar Paulsen följde polisens radiotrafik när han satt i sin bil på väg till flygplatsen Kastrup utanför Köpenhamn.
  – De larmade på polisradion om att det kom två blå Ferrari och en Rolls Royce på motorvägen. Bilarna körde runt 250 kilometer i timmen, säger han.
  – Bilarna körde tydligen så fort att polisen inte hann i fatt dem.
  När Michael Forsmark Paulsen senare anlände till Kastrup förstod han vem det var som jagats för den hisnande färden.
  – När jag kom ut till flygplatsen såg jag de här tre bilarna och då förstod jag att det måste ha varit den svenske kungens kortege som polisen jagade.

”Kungen tycker om att köra bil”
  Kungen har gjort sig känd för sitt intresse för stora bilar, snabba bilar, starka bilar, snygga bilar och lyxiga bilar.
  Hans blå Ferrari är av modellen 456 Modificata och kostar 1 860 000 kronor. Under motorhuven finns 442 hästkrafter och den kan komma upp i en hastighet av över 300 km i timmen.
  Kungen köpte den för drygt ett år sedan.

anita.hansson@aftonbladet.se

tomas.kvarnkullen@aftonbladet.se

cina.ronn@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER