Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 16 APRIL 2000
 
 

Svenska Marias man mördad
Allt fler gårdar ockuperas av av beväpnade män.
Foto: REUTERS
Nu flyr Zimbabwes vita farmare i panik
De våldsamma farmarockupationerna i Zimbabwe krävde i går sitt första dödsoffer.
  Tobaksodlaren David Stevens, gift med svenskan Maria Stevens, kidnappades och sköts till döds.
  Nu flyr de vita farmarna sina gårdar i panik.

   Svenska Maria Stevens har bott i Zimbabwe i snart 20 år. Sedan i mitten på 1980-talet driver hon och hennes make David Stevens en tobaksfarm på 4000 hektar.
  I februari inledde de så kallade ”krigsveteranerna” ledda av Chenjerai Hunzvi en aktion mot Zimbabwes vita farmare.

Ockuperar gård efter gård
  Gård efter gård ockuperades av beväpnade män. Under de två månader som gått sedan ockupationerna inleddes har fler och fler farmer ockuperats.
  I dag lovade Chenjerai Hunzvi att fler farmer ska ockuperas, och att de vita måste förstå att nu är det krig.
  ”Krigsveteranerna” kräver att farmarna ska lämna i från sig jorden till svarta familjer och sedan lämna landet, som många andra vita gjorde redan efter frihetskriget för 20 år sedan.
  Att de vita äger jorden är ett arv från kolonialismen, en historisk felaktighet som om inget annat hjälper måste lösas med våld, menar ockupanterna.
  Men utomstående bedömare menar att jordfrågan inte är det primära, att konflikten egentligen handlar om att presidenten Robert Mugabe, som stödjer ockupationerna, vill kväsa den opposition som finns i landet.
  Spänningen har stegrats stegvis de senaste två månaderna. Farmare har misshandlats och trakasserats, en del har utsatts för bensinbomber, men tills i går hade ingen mördats.
  Enligt rapporter från Zimbabwe så fångades David Stevens tillsammans med en granne efter ett bråk på Stevens farm mellan en grupp lantarbetare och ”veteranerna”, där Stevens försökte medla.

Tre lyckades fly
  De fördes bort och misshandlades svårt. Grannen släpptes svårt misshandlad och vårdas nu på sjukhus. Men David Stevens blev kvar. Han sköts utan förvarning med två skott i ansiktet.
  När maken försvann hade Maria Stevens tagit med sig de tvååriga tvillingpojkarna Sedastian och Warren och dottern Brenda till flygplatsen för att hämta äldste sonen Mark som varit i Sydafrika på en lanhockeyturnering.
  När hon kom hem hittade hon en lapp där det stod att hennes man förts bort. Senare på kvällen fick hon dödsbudet.
  Ytterligare två farmare i samma distrikt misshandlades svårt i går. De kidnappaddes och fördes till en grotta där de misshandlades med läderpiska och järnrör.
  Efter mordet på David Stevens har omkring 100 farmare från samma trakt lämnat sina gårdar i panik och flytt till Harare, där farmarna håller ett stormöte i dag.
   När president Robert Mugabe i dag återvände till Zimbabwe från ett möte på Kuba uttalade han sitt stöd för ockupationerna
   –Många förväntar sig att jag skall säga till veteranerna att lämna marken. Det kommer jag inte göra, sa Mugabe.
  Storjordbruken står för hälften av Zimbabwes exportinkomster och försörjer 1,5 miljoner människor.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER