Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 11 APRIL 2000
 
 

Livstids fängelse för mordet i Skogås
240 FICK LIVSTID Den 41-årige mannen vid häktesförhandling i tingsrätten strax innan nyår.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Domen i Skogåsmordet, ett av svensk kriminalhistorias märkligaste fall, föll i dag.
  Den 41-årige mannen dömdes till livstids fängelse som ensam skyldig för mordet på en elvaårig flicka som bodde hos familjen.
  Flickan och hennes bror, som också misshandlades svårt, ansågs vara häxor som spred onda andar i familjen. Det onda skulle drivas ut, därför dödades flickan.

   Domarna i Skogåsmordet föll 13.30 i dag. Den 41-årige mannen fick livstids fängelse för mord. Mannens 36-åriga hustru och hennes 20-åriga syster dömdes båda till fyra års fängelse för grov misshandel.
  Den 41-årige mannen dömdes som ensam skyldig för mordet på den elvaåriga flickan. Det var han som slutligen berövade flickan livet efter omfattande misshandel, anser domstolen, genom att kväva flickan med en uppslagen bibel.

Säreget rättsfall
  Domen är slutpunkten på ett lika svårbegripligt som fasansfullt rättsfall. Under rättegången i mars tonade bilden fram av en familj som utåt levde ett ganska lyckosamt liv i Sverige. I föräldrarnas fall i nära tio år. Men innanför hemmets väggar har familjen levt i en tillvaro fylld av magi, andetro kombinerad med sträng kristendom.
  I september i fjol anlände två barn från Kongo för att bo med familjen, som de är släkt med.

Problem skylldes på barnen
  Under rättegången beskrev den den 20-åriga kvinnan hur familjen började få problem efter barnens ankomst.
– Allt började gå sämre. Tidigare hade vi mat i kylskåpet, det hade vi inte längre, berättar hon i förhör.
  Alla motgångar skylldes på barnen. Föräldrarnas arbetslöshet, att en cykel försvunnit, att mannens brors bil blivit stulen i Frankrike och en efterhängsen förkylning som drabbade kvinnan i familjen.
  – Barnen ville göra mig svag, det var därför jag var förkyld så länge, berättar den 36-åriga kvinnan i förhör.

Ville driva ut onda andar
  Familjen blev allt mer övertygade om att de nyanlända barnen utövade häxeri. Först försökte de driva ut de onda andarna som besatt barnen genom långa seanser med böner och psalmsång. Men inget hjälpte, enligt familjen.
  Den 22 december började tortyren. Mannen satte eld på tidningspapper som surrats runt flickans händer.
   De vuxna slog barnen över hela kroppen med händerna och piskade dem med antennsladdar och livremmar. De stänkte vatten med spanskt peppar i barnens ögon för att de inte skulle kunna sova.
  Efter elva timmars misshandel tog mannen slutligen fram en bibel som han slog upp och tryckte mot flickans ansikte. Någon minut senare var hon död.
  Under rättegången sa mannen att han inte dödat flickan. Det var en övermäktig kraft som tog henne.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER