Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 9 APRIL 2000
 
 

Text: Staffan Heimerson
Tyck till om Staffan Heimerssons kolumn
Läs mer av Staffan Heimerson
Undrar om Rosengren sover gott om natten?
Missförstå mig inte. Jag är FÖR kärnkraft. Det som här följer är inte ett angrepp på kärnkraft. Det är ett angrepp på hyckleri, dubbelmoral och hemlighetsmakeri.
   Riksdagen har beslutat att Sverige ska avveckla sin kärnkraft. Första steget togs när ett aggregat i Barsebäck stängdes i november i fjol. Nästa aggregat i Barsebäck ska enligt riksdagen stängas senast den 1 juli nästa år.
  Klockrent: Sverige är mot kärnkraft. Speciellt kärnkraft från Barsebäck. Kraftverket där ligger så olyckligt placerat att Köpenhamn ligger på andra sidan vattnet och Eslöv finns i ryggen. Befolkad bygd.
  Kraft och elektricitet är i Sverige till stor del en angelägenhet för Vattenfall AB. Det är ett statligt företag. ”Vi äger det till 100 procent”, säger näringsdepartementets talesman Lars Georgsson.

Den 16 november i fjol köpte Vattenfall 25,1 procent av Hamburgische Electricitäts-Werke AG. De två företagen placerar sina aktier i partnerskap och har därigenom majoritet och kontroll. Det är Vattenfall som nu ger Stor-Hamburgs invånare dess elektricitet. Affären genomfördes av Vattensfalls styrelseordförande, förra statsrådet Jörgen Andersson och vd:n Carl-Erik Nyquist.
Det förra statsrådet lät utfärda en kommuniké om det svenska köpet och förebådade en expansion på den tyska marknaden. Kommuniken är 28 rader lång och dillar om Hamburgs borgmästares välsignelse av affären, Vattenfalls kvaliteter, den nya konstellationens omfattande kontaktnät gentemot tyska kommuner och en massa detaljer till.
Den säger allting – utom att köpet innebar att det statliga svenska företaget gjorde sig ägare till fyra kärnkraftverk.
   Hoppsan! De fyra kärnkraftverken i Krümmel, Brunsbüttel, Stade och Bruchdorf ligger längs en kort sträcka av floden Elbe, bokstavligen mitt inne i Stor-Hamburg.
  Okay, det är mer än ett år sedan jag var i Hamburg. Men minns jag det rätt bodde det människor där. Fler än i Köpenhamn.
  Tre miljoner invånare. Hamburg är större än Eslöv rentav. Jag läser om de 28 raderna. Nix, icke ett ord om de fyra nya kärnkraftverken.
  Hemlighetsmakeri!

Vattenfalls fyra nya kärnkraftverk producerar sammanlagt 3 987 megawatt varav 1 619 är Vattenfalls. Det är mer än dubbelt så mycket som det stängda aggregatet i Barsebäck med sina 600 megawatt producerade.
  Finns det en tanke i detta handlande? Självklart.
  Det är en handling lika sympatisk som att dumpa sitt avfall i tredje världen för att vi vill skydda miljön på hemmaplan.
  Det är som att locka utmärglade människor på Haiti att bli blodgivare för export till i-världen, där det råder brist på blodplasma. Det är som att i Indien ta fram plånboken och köpa njurar för transplantation.
  Dubbelmoral!
  I Björn Rosengrens näringsdepartement är försvarslinjen den givna. ”Vattenfall sköter sin verksamhet på egen hand”, sa Georgsson till mig. ”Rosengren kan inte ingripa. Det vore ministerstyre.”
  – Men Sverige, sa jag. Som är emot kärnkraft låter sitt statliga företag köpa fyra kärnkraftverk mitt inne i ett storstadsområde. Ser ni en diskrepans mellan ord och handling?
  – Klart man kan ha synpunkter.
  – Vilka? Är det en moralisk konflikt?
  – Jag vet inte.
  – Sover Björn Rosengren gott om natten?
  – Det tror jag säkert att han gör.
  
Fascinerande. Moralfrågor har i det offentliga Sverige reducerats till en fråga om pornografi. Det är big deal inom förvaltningen, att Margareta Winberg driver kampanj för att lagen om svensk upphandling måtte tillämpas på så vis att den förbjuder svenskar på tjänsteresa att bo på hotell i vars tv-apparater finns porrkanal.
  Men om ett svenskt statligt företag på utländsk botten driver en industriell verksamhet som på hemmaplan anses för farlig, har näringsdepartementet ingen åsikt om moralen i detta.
  Hyckleri!
  – Tyskarna, sa talesmannen Georgsson. Vet säkert att sköta sina kärnkraftverk lika säkert som vi. Minst.
  Ännu säkrare! I så fall måste även de ängsligaste människors oro över faran med kärnkraftverk vara undanröjd.
  Fort, ring Brunsbüttel och be Fritz att skynda till Barsebäck och köra i gång Barsebäck igen!
Staffan Heimerson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER