Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 31 MARS 2000
 
 

Text: Anders Westgårdh
Tyck till om Anders Westgårdhs kolumn
Bredbanditerna hoppas på Norrlands frälsning
U ngefär samtidigt som paniken på den tekniktunga Nasdaq-börsen smittade av sig på Stockholmsbörsen klädde en vuxen man av sig i bara kalsongerna och lade sig att sola på en gräsmatta mitt i stan. Kan det finnas ett samband?
   Sannolikt inte. Fast helt säker kan man nog inte vara. Folk gör så mycket konstigt nu för tiden.
  Ska vi snacka bredband i stället? Ja, jippi, det gör vi. Bredband in the morning, bredband in the evening, bredband varenda dag. Bredband, bredband, bredband; det är dans i Folkets Park. Jag är torpare jag och jag har det så bra, jag surfar på nätet vareviga dag...
  Man är väl för analog för att begripa. Inte så att jag har svårt att sätta mig in i det rent tekniska och ungefär vad bredbanden kan användas till, det fattar jag, men den politiska visionen av bredbandens roll som frälsare i glesbygd framstår som aningen grumlig.
  Man får hoppas att de jordnära skoteråkarna i Norrlands inland har mer realistiska förväntningar på framtiden än vad de optimistiska bredbanditerna tycks ha.
  För att enklare bedöma bredbandens möjliga välsignelse måste man börja med att definiera vad den svenska glesbygdsproblematiken i grova drag består av:
  1. Arbetslöshet
  2. Avfolkning
  3. Roger Pontare

  I ett samhällsekonomiskt perspektiv är glesbygden i dag ungefär lika aktuell och inflytelserik som dinosaurier. Sanningen är att glesbygden är ”grymt nittonhundratal”. De unga flyttar till storstäder, de gamla blir kvar för att åka sparkstötting och dricka kaffe. Överdrivet, brutalt men huvudsakligen sant.

J ag har inget emot en miljardsatsning på bredband så länge det definieras som en demokrati- och rättvisefråga. Klart dom ska kunna surfa lika snabbt i Gäddede som i Göteborg. Däremot ställer jag mig frågande till exakt hur bredband och vrålaccess ska kunna motverka avfolkningen, stimulera arbetsmarknaden och öka inflyttningen. Hur ser den uträkningen ut? Kommer människor som lämnat sina glesa hembygder plötsligt att vilja flytta hem igen för att dom kan ladda ner mp3-filer, chatta och surfa lika fort som i storstan? Kommer bredbanden att få en avgörande betydelse för glesbygdens företags möjligheter att konkurrera, sälja och attrahera arbetskraft?
Jag har ingen aning, och det har inte Björn Rosengren eller Jonas Birgersson heller. Dom tror, medan jag inte är lika övertygad vilket i sin tur kan ha att göra med att jag faktiskt bott och vistats i glesbygd mer än vad åtminstone Fleece-Birger har gjort. Jag vet att glesbygd i hög grad kännetecknas av att det är kallt, mörkt och händelsefattigt.
  
Inget fel i det, om det är så man vill ha det. Om man inte vill ha det så blir det betydligt felaktigare.
  Så några centrala frågor återstår:
  Kan man via nätet påverka antalet soltimmar norr om polcirkeln?
  Kan man styra utomhustemperaturen via ISDN? Kan en tjugo mil lång vägsträcka förkortas genom ett musklick? Kan man ladda ner livskvalitet genom bredbanden?
Nej, det kan man så klart inte. Vissa fundamentala faktorer går inte att rubba ens med bredband. Det behöver inte betyda att en bredbandssatsning i glesbygd är felaktig. Den kan mycket väl visa sig – om så där femton–tjugoår – vara ett politiskt genidrag. Men den kan lika väl innebära pengar rakt ner i sjön. Den som lever får se, och tills vidare är den kalsongklädde mannen på gräsmattan en skönare nyhet än regeringens IT-proposition.

D en betyder nämligen att våren har anlänt, även om det dröjer ytterligare nån månad innan den letar sig upp i glesbygden. Såvida den inte går att hämta hem på www.springnow.com.
  Avslutningsvis, som en service för er som arbetar på Ekonomiekot eller A-ekonomi har jag sammanställt en lista på tio alternativa synonymer till termerna ”Den tekniktunga Nasdaq-börsen” och ”Den IT-dominerade Nasdaq-börsen”. Variation förnöjer. Klipp ur och spar:
1. Den technofeta Nasdaq-börsen.
2. Den hitechlastade Nasdaq-börsen.
3. Den digitaldryga Nasdaq-börsen.
4. Den serverstinna Nasdaq-börsen.
5. Den chipsflottiga Nasdaq-börsen.
6. Den megabajtmassiva Nasdaq-börsen.
7. Den silikonpumpade Nasdaq-börsen.
8. Den webbkäbblande Nasdaq-börsen
9. Den wapsvällda Nasdaq-börsen.
10. Den allt överskuggande Nasdaq-börsen.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER