Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 24 MARS 2000
 
 

Lars Nyhlén, Rikskriminalens chef.
Foto: MATS STRAND
Lars Nyhlén misstänks för tjänstefel
Lars Nyhlén, Rikskriminalens chef, är misstänkt för tjänstefel.
  1995 ska han ha låtit bli att inleda förundersökning om en kvinnomisshandel.
  – Om åklagarna tror att jag på något som helst vis sopat någonting under mattan i det här avseendet så är dom fullkomligt fel ute, säger Lars Nyhlén till Upsala Nya Tidning.

  Enligt Upsala Nya Tidning ska Lars Nyhlén under sin tid som länspolismästare i Uppsala, underlåtit att inleda en förundersökning mot en tjänsteman som jobbade för Uppsalapolisen. Mannen misstänktes för misshandel mot sin egen hustru.
  Misstankarna mot Nyhlén gäller att han trots att det fanns indikationer på brott, lät bli att inleda en förundersökning.

Hustrun skadades svårt
  
Misstankarna kom upp när tjänstemannens hustru fördes till sjukhus för knappt ett år sedan med svåra skador. En läkare polisanmälde då tjänstemannen och polisutredaren.
  
Med anledning av tjänstemannens koppling till Uppsalapolisen flyttades ärendet över till Rikskriminalen i Stockholm där Lars Nyhlén nu är chef.
  – Eftersom åklagaren som höll i den utredningen nyligen beslutat att lägga ned den, med motiveringen att brott ej kan styrkas mot den huvudmisstänkte, är det alltså i nuläget så att det enda som återstår i hela det långa ärendet är en tjänstefelsmisstanke mot mig, säger Lars Nyhlén till UNT.
  – Vid det förhör jag kallats till kommer jag att redogöra för vad vi och jag gjorde och inte gjorde i ärendet 1995. Jag tycker naturligtvis inte att jag gjorde något fel och ser inte tjänstefelsmisstanken som något oroande, säger han.
  Lars Nyhlén kommer att delges misstanke om tjänstefel i nästa vecka.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER