Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 23 MARS 2000
 
 

---EXTRA--- Stjärnadvokaten Claes Borgström blir ny JÄMO
Claes Borgström.
Foto: MATHIAS LANDEFJORD
Stjärnadvokaten Claes Borgström blir ny jämställdhetsombudsman.
   Han blir den förste mannen på posten.
  
- Det har varit naturligt att kvinnor har varit Jämo under de första 20 åren. Men nu tror vi att en manlig Jämo kan göra att män blir mer aktiva i jämställdhetsarbetet, sade jämställdhetsminister Margareta Winberg när Borgström presenterades vid en presskonferens i dag.
   - Jag är smickrad och mycket glad över att ha blivit tillfrågad, säger Claes Borgström. Det känns roligt att det har gått fram att jag inte bara vill hålla mig i rättssalen, utan att jag också vill bilda opinion.
   Claes Borgström vill att Jämo ska samarbeta mer med de andra ombudsmännen. I framtiden tror han på en gemensam myndighet som tar hand om diskrimineringsfrågor.
   - Man kan inte vara för jämställdhet mellan män och kvinnor och samtidigt ha fördomar mot invandrare och sexuella minoriteter. Det finns ett starkt behov att driva de här frågorna gemensamt, säger Claes Borgström till TT.

Försvarade Tomas Quick
Claes Borgström är en av Sveriges mest kända brottsmålsadvokater. Under sin advokatbana har han bland annat försvarat seriemördaren Thomas Quick och Guillermo Marquez Jara, som var åtalad för Stureplansmorden. Borgström har även publicerat några böcker, bland andra Rättegången om mordet på Olof Palme, som kom 1991.
   Borgström har också gjort sig känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Internationella juristkommissionen och Advokater utan gränser.


jens.karrman@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER