Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 14 MARS 2000
 
 

– Hon dog av en övermäktig kraft
FÖRVIRRING I RÄTTEN I Huddinge tingsrätt pågår rättegången mot den afrikanska familj som är misstänkt att under julhelgen ha dräpt en tolv-årig flicka till döds och svårt misshandlat en annan familjemedlem.

Foto: HENRY LUNDHOLM

Text: Yrsa Stenius Kulturkrockar i rättssalen när den tolvåriga flickans familj står åtalad

– Efter att Jasmine hade slutat andas väntade ni nästan två timmar innan ni ringde SOS-alarm. Varför då?
   – För att vi avvaktade om hennes ande eventuellt skulle återvända. Christophe sa sig ha kontakt med den och uppgav att den eventuellt kunde komma tillbaka.
   Replikskiftet ägde rum mellan åklagare Nils Lundberg och en av de tilltalade i rättegången vid Huddinge tingsrätt mot den afrikanska familj i Skogås som dräpte en familjemedlem och misshandlade en annan svårt på julaftonsmorgonen i fjol.
  Repliken illustrerar en av de mer absurda kulturkrockar som någonsin utspelat sig i en svensk rättssal.
  

Djupdyk in i flyktingpolitiken
  
På ena sidan har vi det nordiska domstolsväsendet med sin strikta procedur, sin stränga rationalitet och med en åklagare som är så svenskt saklig, klar och koncis som en åklagare gärna kan bli.
  På den andra har vi en afrikansk familj av brokig sammansättning med en ”mamma” och en ”pappa” och en ”storsyster” som med hjälp av grov misshandel har drivit ut onda andar eller försökt få stopp på ett fördömt häxeri hos två yngre barn – en tolvårig pojke och en elvaårig flicka (som heter något annat än jag har kallat dem här) tills den sist nämnda avlidit.
  Enligt åklagarens gärningsbeskrivning kvävd av en bibel.
  När rättegången inleds får såväl domstolen som press och åhörare tillfälle ett dyka djupt ned i den svenska flyktingpolitikens undervegetation.
  I den här familjen heter ingen det den sagt att den heter, inte heller kommer särskilt många från det land de uppgivit att de kommer ifrån. Släktbanden är inte exakt sådana som de påståtts vara.
Ja, ska man vara riktigt ärlig är det nog ingen som säkert vet vem flickan som har dött i själva verket är. En DNA-analys har visat att den släktskap som uppgetts knappast håller.
   Det man dock kan vara säker på är att de alla har försökt rädda sig undan hopplösa förhållanden i ett land i upplösning, nämligen Kongo.

Hittat kryphål i bestämmelser
  
När rättegången sedan fortsätter med åklagarens sakframställan och förhör med den tilltalade unga kvinna som efter många förvecklingar visar sig vara inte en dotter till mamman i familjen utan hennes yngre syster, blir man som åhörare förundrad intill total förvirring.
  De här människorna har framför allt tack vare ”föräldrarnas” ihärdighet och eminenta förmåga att hitta rätt i invecklade flyktingbestämmelsers kryphål lyckats ta sig till Sverige och börja ett liv här ganska lyckosamt. I föräldrarnas fall i nära tio år.
  Och samtidigt har dessa människor hela tiden levt i en djupare existens fylld av magi, outgrundligt kombinerad med en brinnande och sträng kristendom.
I rättssalen sitter dessa tre ännu unga människor med en min av total oförståelse målad i sina ansikten. I början tolkar jag deras uppsyn som oberördhet. Sedan ser jag att de är djupt förvirrade och till en del ångestfyllda. Tingssal, handbojor, häktesvakter och journalisthopar är för dem ett liv i en främmande dimension.
   I denna tilltalade trios andebefolkade värld är det de själva som varit utsatta för ett ondskefullt hot, andar eller häxkonst förkroppsligade i de två från Kongo senast anlända barnen som uppges vara syskonbarn respektive kusiner till den i Sverige befintliga familjen.

De förvandlades till djur
  
Det är anförvanter i Kongo som är upphovet till det onda. Riktigt på vilket sätt blir inte alldeles klart. Barnen uppges både ha varit häxor, de säger att man kunde se det på dem, när de bad så förvandlades deras ansikten till djur, men också bärare av häxkonst, andar som andra ingjutit i dem.
  När åklagaren frågar exakt vad som hände under de två misshandelsdygnen före jul som kulminerade i den lilla flickans död får vi höra hur rädda de tilltalade hade varit för dessa barn som med sina kontakter i en annan andevärld konspirerade mot de andra för att döda dem.

Ska dömas enligt svensk lag
  
För en nykter nordbo låter de mordmisstänktas berättelse som avancerad paranoid schitzofreni och det ter sig inte nödvändigt att gå in i detalj på deras ofattbara uppgifter.
  Vad trion än påstår ska den dömas enligt svensk lag och processrätt och då är den enda riktigt spännande frågan med tanke på dom och påföljd:
  Går det att bevisa att den uppslagna bibeln användes som kvävningsinstrument – då brottsrubriceringen måste bli mord – eller kan flickan ha kvävts på något sätt som leder tanken till dråp.
  ”Pappan” själv säger att flickan inte dog av något han gjorde. Hon dog av en övermäktig kraft.

Detta har hänt:

23 december: Polisen åker vid två tillfällen till en lägenhet i Skogås i Huddinge sedan oroliga grannar slagit larm om eventuell misshandel eller bråk. Ingen åtgärd.

Julafton:
Polisen åker för tredje gången till lägenheten. Då ligger de 11-åriga flickan död i hemmet. Hennes 12-årige bror är svårt misshandlad och förs till sjukhus.

Annandag jul:
Tre personer, föräldrarna och en 17-årig släkting, häktas misstänkta för mord på flickan och för grov misshandel av brodern.

17 februari:
Föräldrarna och halvsystern erkänner att de misshandlat de båda barnen i direkta förhör. Syftet tros vara andeutdrivning.

9 mars:
De tre misstänkta åtalas för mord, försök till mord samt grov misshandel.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER