Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 6 MARS 2000
 
 

Ryssland: svenskarna är spioner
Två svenskar anklagas i Moskva för att ha spionerat i Ryssland.
  Svenskarna som båda är försvarsanställda fotograferade på förbjudet område.
  
Ingmar Oldberg och Jakob Hedenskog, båda anställda på Försvarets forskningsanstalt FOA, anklagas nu i Ryssland för att ha spionerat i Murmanskområdet, uppger ryska regeringsorganet Rossijskaja Gazeta.
  Det var i oktober som de två svenskarna var i Murmansk. Men inte för att spionera, enligt Ingmar Oldberg som är Rysslandsexpert på FOA.

Fotograferade från färja

  – Vi var inte ute efter att titta på något militärt. Jag vill gärna rentvå mig själv. Både Murmansk och Moskva är ju öppna städer som välkomnar turister, säger Ingmar Oldberg till Dagens Nyheter.
  
Men Oldberg var inte enbart turist i Ryssland. Han reste med Hedenskog som arbetar med ett forskningsprojekt om förhållandet mellan regioner som Murmansk och centralmakten.
  Svenskarna greps efter att de under en färjetur fotograferat i området kring en udde.

Kände inte till förbudet
  
– Jag trodde verkligen att vi fick befinna oss där, det hade vi kontrollerat med Norges konsulat. Det var inte skyltat om förbud. Hade jag haft den minsta aning om att det var förbjudet område, då hade jag aldrig gjort det, säger Ingmar Oldberg.
  Efter förhör utvisades Oldberg, han har senare ansökt om nytt visum till Ryssland men nekats.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER