Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 1 MARS 2000
 

Text: Anita Goldman
Tyck till om Anita Goldmans kolumn

Luftaffärernas män lever i sin lyxbubbla

Tulipomania. En dag - och den kanske inte är så avlägsen - kommer den så kallade gemene man att vakna upp och säga: ”Tulipomania! Vi blev utbrända och avskedade och plundrade och det hela var - Tulipomania!”

  ”Tulipomania”, brukar jag tänka när jag skummar dagens ekonomiska nyheter. Häromdagen t ex, läste jag en intervju med Schibstedtskoncernens chef (och alltså denna tidnings ägare) Kjell Aamot :”Om du frågar vad jag trivs med så trivs jag bättre i den gamla världen där vi blev bedömda efter våra resultat och inte som nu när vi bedöms mot en oviss framtid. Det är mer behagligt att bli bedömd på historien än på framtiden”.

Det var samma dag som man skrev om hur optionshysterin grasserar. Det finns teckningsoptioner och köpoptioner och syntetiska optioner och jag gör verkligen ett försök att förstå skillnaderna. Ett förstår jag: Optioner är värdepapper ställda på framtiden. På ett värde som inte finns. Min svärfar, som handlade med spik och skruvar som behövdes för att bygga mycket verkliga hus, skulle med ett uttryck på jiddish ha kallat detta för luftgeschäften.

Luftaffärernas - vanligtvis mycket unga - män lever i sin lyxbubbla som expanderar med ofattbar hastighet. I IT-världens Mecka - Silicon Valley - tillkommer varje dag 63 nya dollarmiljonärer och detta har bidragit till den längsta högkonjunkturen i USA:s historia. Samtidigt som en ny kategori ”arbetande fattiga” (folk som inte kan överleva på sin lön) växer och antalet fattiga ligger på samma nivå som för 10 år sedan - 34 miljoner!

 Framtidshandlarna sitter framför dataskärmar där siffrorna oavbrutet skiftar i ett spel som - har det sagts mig - är mycket absorberande och spännande. Vad som händer med de människor som arbetar i de företag som de köper och säljer och ibland alltså inte ens köper och säljer utan endast optionerar på, är inget de funderar över. Inte heller på företagens miljöförstörande effekter eller på den ort som berövas sin huvudsakliga arbetsplats. De skulle aldrig - i motsats till sina föregångare industrikapitalisterna - donera till eller starta sjukhus och universitet för att förgylla sitt namn och döva sitt onda samvete. Jag vet inte om de har ett samvete.
Men en dag kommer de som kallas gemena, tillfriskna från den ”nya folksjukdomen: aktiemissbruk”. Och utropa: ”Tulipomania!”

 Tulipomanian grasserade i Europa - med centrum i Amsterdam - under 1600-talet. Tulpanlöken - vars namn sägs stamma från det turkiska ordet för turban - introducerades i Europa vid 1600-talets början. Den blev snart omåttligt populär bland förmögna européer, som betalade allt högre summor för att importera denna lök från Turkiet. En man med självrespekt måste kunna förevisa några exotiska tulpansorter i sin trädgård. Snart hade även medelklassen smittats av tulipomanian. Tulpanlökarna tingade allt högre priser. Tills slut gick det så långt att förmögna människor sålde stora delar av sitt arvegods, hus och hemman för en enda sällsynt lök och på börserna i de rika holländska handelsstäderna spekulerades det vilt i tulpanlökar. Att lökarna producerade vackra blommor hade man förstås sedan länge glömt. Nu var de en handelsvara av högsta dignitet. Tills en dag då bubblan sprack och man, som i den Andersenska sagan om Kejsarens Nya Kläder, plötsligt insåg att det man investerat hela sin ekonomi i var - just det! - en liten lök. Priset föll över natt från sextusen floriner till femhundra. Många människor blev ruinerade.

Skillnaden den här gången är att långt fler människor kommer att råka illa ut. Gemene man på den tiden var bonde och visste föga om tulpanbörsen i städerna. Men i dag är även småspararna med i framtidsspelet. Det är mer spännande än bingo. Att insatserna kan vara det egna jobbet eller grannens eller kaffeplantagearbetarnas i Brasilien eller guldgruvearbetarnas i Sydafrika eller sömmerskornas i Sydostasien tänker man inte på. Inte heller på att det är allas vår framtid som står på spel. Nej, förlåt, där hade jag fel. För den är ju redan uppköpt.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER