Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 27 FEBRUARI 2000
 

Text: Staffan Heimerson
Tyck till om Staffan Heimerssons kolumn

Jag har ett masoschistiskt förhållande till kyla

Det var för femtiotvå år sedan som jag en dag ryckte till i slummern över skolbänken i klass 2-5-b i Ängelholm samrealskola. Fröken Kaldén höll geografilektion. Jag var tolv år gammal och sov på alla lektioner, dock mindre på geografi, vilket var mitt bästa ämne. Vi hade hunnit till Sovjet, passerat Erimitagets konstskatter och Kazakstans fantastiska bomullsskördar och nått Sibirien.

  I sömnen höll jag en antenn uppe som snappade in, om det sades något som jag tidigare inte kände till.
  Ljudet - eller snarare egennamnet - som nu väckte mig var: Verkojansk. Ordet hade magi som orden i den bästa bok jag de åren kunde tänka mig, Sten Bergmans reseskildringar från Kamtjatka. ”Verkojansk”, hörde jag fröken Kaldén mässa från katedern, ”är den plats, där den lägsta temperaturen på jorden uppmätts. Minus 63 grader.”

Vi pratade om detta följande rast. ”Det är så kallt”, hävdade min klasskompis Kaj, ”att pisset fryser till is som en båge i luften medan man pissar.”
  Vi begrundade detta. ”Verkojansk!”, mumlade jag för mig själv och kände suget i namnet, ”dit ska jag en dag - bara för att känna hur jävligt det är.”

Nu är jag där. Eller rättare: Snäppet värre. Tillsammans med de folkkära äventyrarna Kropp och Skinnarmo, vilka laddar upp för sin polarfärd, är jag i en övergiven flygbas på tundran. I post-terrorns tidevarv står resterna av basen som ett monument över terrorbalansens dagar. Tvåtusen civila lever kvar i hus som spricker, ett förfall som är minnet över socialismens triumfer.

  Här i Chatanga är jag nästan lika långt österut i Sibirien som Verkojansk och betydligt längre norrut. Just i Chatanga tangerades år 1996 världsrekordet, minus 63.
  Jag har genom åren haft ett masochistiskt förhållande till kyla. Som reporter besökte jag påsken 1965 en arktisk forskningsstation på ett isberg, som flöt mellan nordpolen och Island. Kallt. I oktober 1983 skickades jag till Hudson Bay högt upp i Kanada för att se svultna isbjörnar lufsa på staden Churchills gator. Kallare. Jag har också lärt mig, att Verkojansk och Chatanga håller sitt världsrekord bara om man räknar bort de obefolkade polarregionerna. I Antarktis har uppmätts minus 89. Kallast.

Här hade vi minus 41 i går morse och har minus 45 i dag. ”Det är så kallt”, noterar min fotograf, ”att snuset fryser och blir obrukbart.” Han är en vanesnusare som bär snuset närmast hjärtat.
  Människor lever med snö upp över fönstren. Det är frostrosor på rutorna. Byggnader har två tamburer, luftslussar. Ortens fjärrvärmeverk eldas med kol. Kolet bryts i en gruva åtta kilometer bort på tundran. Därifrån finns ingen väg men kolet fraktas på lastbilar, som kör på en tillfryst flod, vilken är bred som Öresund. Lastbilen stånkar igång på morgonen, när ett fat med brännolja eldats under tråget och värmt upp dess motorolja.

Kylan tvingar fram tårar i mina ögon. Tårarna fryser till istappar i ögonfransarna. Andredräkten blir till rimfrost på anorackens slag. Kroppen är täckt i två lager yllefrotte, dunbyxor och dunjacka. En liten bit av ansiktet är naken - och den biten värker efter någon sekund i lätt motvind.

  I reporterblocket kan jag inte skriva med kulspetspenna. Jag får tag i en blyerts. Med oskyddade händer kommer jag åt metallen på min tv-mikrofon. Det bränner - ja, bränner! - i fingrarna. Jag erinrar mig, att det fenomenet upplevde jag, när jag isvintern 1942 hemma hos mormor tog i köksdörrens handtag. Det var den dagen det var minus 32, det värsta Skåne varit med om. Jag fastnade i dörrhandtaget. Skinn slets bort från fingrarna, när jag tog mig loss.
  Det var tack vare permafrosten, den eviga tjälen, som vetenskapsmän här i Chatanga för några år sedan hittade en mångtusenårig, väl bevarad mammut infrusen i ett isblock. Forskare söker sig hit för att finna den gen, som kan göra det möjligt att återskapa det sedan länge utrotade djuret.

Det brukar sägas, att nio år efter kommunismens kollaps är det bara i Moskva och St Petersburg som förändringarna märks. I resten av landet ska det bara ha blivit ännu värre.
  Icke. Även i en frusen håla så långt bort i världen det går att komma finns synliga förbättringar. Kvardröjande ryska kvinnor har, tack vare företagsamma kasakiska handelsmän, kunnat köpa sig mockapälsar importerade från Wien och deras män bär läderrockar från Istanbul.
  Med handel sugs Sibirien ut ur kylan och in i världen. Och, minsann, såg jag inte en torftig kiosk saluföra Estrella chips med dill och gräslökssmak!

Vodkan har åtgång. Jag möter två helikopterpiloter, som säger sig vara specialiserade på polarflyg. De krossar pappmuggar med handflatan, vill bryta arm, är macho - och mycket fulla. Det är kanske ingen slump att flygbolaget i bygden bär namnet Kras.

  ”Men”, noterar en fransk polarräv, som slagit upp en verksamhet här och kan göra jämförelser ända bak till 1988, ”det finns också ett mentalt klimat. Och det har blivit varmare.” Människor har ett nytt kroppsspråk. De är inte längre kuschade.

Men fortfarande frusna. Jag mötte just Skinnarmo, som utan långkalsonger skyndat från sin förlängning till mässen. Staffan Heimerson Han tittade mot gylfen och sa: ”Tvåhundra meter räcker för att lill-Ola ska förvandlas till en istapp.”


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER