Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 26 FEBRUARI 2000
 
 

Polisen: Vi vet vem pedofilen är

I Gröndal var skräcken stor 1997 när en pedofil härjade. Polisen jagade mannen som kom att kallas Gröndalspedofilen. Nu kan jakten vara slut. En 20-årig man som hålls inlåst, dömd för flera sexuella övergrepp på barn, misstänks vara samma man som eftersöktes -97. Gröndalspedofilens signalement stämmer överens med 20-åringens och övergreppen ska ha skett på ett liknande sätt.
Foto: PETER KNOPP

Dagispedofilen: Det var en sorts mani
Gröndalsmannen kan redan vara inlåst
Gröndalspedofilen är troligen avslöjad.
  Den misstänkte mannen är redan inlåst – dömd för andra sexuella övergrepp på flera barn.
  
Den så kallade Gröndalspedofilen spred skräck då han gång på gång gav sig på småbarn och ofredade dem sexuellt i Gröndal och andra områden i södra Stockholm 1997.
  16 anmälningar fanns på mannen – men trots ett bra signalement och stora spaningsinsatser lyckades polisen aldrig gripa honom.
  Ytterligare sex ärenden ligger under fallet med den så kallade Sätramannen, som verkade under ungefär samma tid. Polisen har länge trott att det handlar om samma gärningsman.
  Nu tycks den misstänkte pedofilen vara avslöjad.

20-åring liknar Gröndalsmannen
  
Utredningen koncentreras till en 20-årig man som i höstas dömdes till rättspsykiatrisk vård för att sexuellt ha ofredat åtta barn på Södermalm i Stockholm.
  Poliserna vid citypolisens våldsrotel slog larm till sina kollegor i söderort sedan de insåg att mannens utseende stämde väl överens med det signalement som gått ut om Gröndalspedofilen.
  Barnen hade berättat att han var i 20-årsåldern, runt 170–175 centimeter lång, att han hade normal kroppsbyggnad och brunsvart lockigt hår och att han pratade svenska med brytning.
  Uppgifter som stämmer mycket väl in på mannen som förgrep sig på åtta småbarn i Högalid på söder förra året.
  Dessutom var tillvägagångssättet likadant – han kontaktade barnen, för det mesta flickor, genom att fråga om vägen eller om en viss person som bor i något hus i närheten.

Epidemi av sexövergrepp
  Utredarna gjorde snart ytterligare en mycket intressant upptäckt: 20-åringen bodde i Gröndal vid tiden för övergreppen i söderförorterna.
  Strax efter att mannen flyttat till söder började övergreppen i stället ske där.
  – Plötsligt var det närmast en epidemi av sexuella övergrepp i Högalid. Via spaningsarbete kunde vi till slut gripa den här killen, säger en polis med insyn i utredningen.
  20-åringen kommer ursprungligen från södra Europa men flyttade till Sverige med sina föräldrar för många år sedan.
  – Under ett besök i sitt ursprungsland för några år sedan var han med om en olycka. Han har varit sjuk sedan dess, säger Aftonbladets källa.
  Kriminalinspektör Lone Callias vid polisen i söderort säger till Aftonbladet:
  – Mannen är ännu inte delgiven misstanke om händelserna i Gröndal. Men han är intressant för oss eftersom hans signalement och tillvägagångssätt stämmer väl överens med Gröndalsmannen.
  Flera av de barn som har antastats av Gröndalsmannen ska med hjälp av foton konfronteras med 20-åringen.

Höll södra Stockholm i skräck
Den så kallade Gröndalspedofilen höll södra Stockholm i skräck 1997. Ett tag fotpatrullerade civila och uniformerade poliser områdena söder om Stockholm dygnet runt för att gripa honom.
Polisen tror sig veta med säkerhet att 16 fall av sexuellt ofredande går att knyta till mannen, men det kan röra sig om upp till 25.
I två fall vet man att mannen försökt begå våldtäkt.
Tillvägagångssättet varierade. Gröndalspedofilen kontaktade barn och frågade om något. Flera gånger har han hållit sig i närheten av dagis och förskolor och där börjat prata med barnen.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER