Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 FEBRUARI 2000
 
 

Visst får man heta Rolex
Välkommen till världen, Rolex !
Jo, man kan heta så.
Skattemyndigheten tyckte inte namnet var lämpligt, men föräldrarna överklagade beslutet - och fick rätt.
–Det är faktiskt ett jättefint namn, säger mamma Margreth Hoff.

   Det var efter dopet av fem månader gamle Lukas Viktor Rolex, som det blev stopp, skriver Hallands Nyheter. Föräldrarna Margreth och Magnus Hoff fick ett prydligt brev från Skattemyndigheten där man förklarade att namnet Rolex var olämpligt, eftersom det är ett känt firmanamn. Att namnet Rolex först kom som tredje namn, spelar ingen roll, eftersom man fritt kan ändra sitt tilltalsnamn bland de namn man är folkbokförd på.
–Då överklagade vi till länsrätten, säger Margreth Hoff till aftonbladet.se.
  I brevet skrev de att andra kända firmanamn tidigare har godkänts av Skattemyndigheten. Till exempel Mercedes, Bajen och Milan.
  I namnlagen står att ett namn går att stoppa ”om det kan väcka anstöt eller antas leda till obehag för den som ska bära det”. Men i lagen inget om det är olämpligt att namnges med ett känt firmanamn. Något som nämnden i Länsrätten tog fasta på och gav paret Hoff rätt.
–Jag tycker att Rolex är ett fint namn, säger Margreth.
Men varför just Rolex?
–Pappa Magnus är väldigt intresserad och samlar på klockor. Både han och jag bär Rolex. Magnus tyckte att han skulle heta Rolex i första namn, men jag tycker vi väntar tills han blir äldre. Då får han bestämma om han vill bli kallad Rolex, säger Margreth.
  För några år sedan ville ett par i Varberg namnge sin son Brfxxccxxmnpckcccc111mmnprxv1mnckssqlbb11116. Men det blev blankt nej från såväl Skattemyndigheten, som högsta instansen Regeringsrätten. Andra namn som nyligen fått avslag är Blomsterblomma, Filur, Gunvor (på en man), Hägerflycht, Kaninen, Snövit, Lakrits, Tequila och Zrng.. Exempel på namn som godkänts är Bebben, De La Rose, Jazz-Ture, Mango, Giesbrecht, Puma, Skjellerup, Summercloud, Yksander och Åskar.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER