Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 9 FEBRUARI 2000
 
 

Han har inte råd med tandläkare

Christer Ohlsson fick en hjärnblödning och försvann från yrkeslivet under lång tid. ”Sen dess har jag inte haft råd att gå till tandläkaren”, säger han.
Foto: STEFAN NILSSON

Ur Göran Perssons bok ”Den som är satt i skuld är icke fri”:
”Jag växte upp i en tid då människors tandhälsa fortfarande var ett klassmärke. De med gott om pengar gick regelbundet till tandläkaren och kunde därför för det mesta behålla sina egna tänder.”
  ”Pappa hade i sin ungdom tvingats dra ut alla sina tänder. Det ledde till att han i många år led av magsår. När familjens ekonomi förbättrades, tack vare mina syskons bidrag till hushållskassan, fick far äntligen råd att skaffa sig en riktig tandprotes. Den kostade en enorm summa pengar. I ett slag blev han då också av med sina magproblem. Pappas nya tänder var i vår familj det första tecknet på det växande välståndet i det svenska samhället.”

Lena Mellin: Vård har blivit en klassfråga
Xenical hjälpte Harry att få ett friskare liv ”Jag har aldrig varit lyckligare än nu”

Gårdagens artiklar:
Staten betalar bantningen Xenical och Viagra kostade skattebetalarna drygt 400 miljoner kronor i fjol
20 i topp på Apoteket – och så här fungerar högkostnadsskyddet
”Feta och impotenta har också rätt att få hjälp” Kunderna på Apoteket i Stockholm var eniga Snabbfråga!

”Det kan ta en hel kväll att få i mig min mat”
Förre bankchefen Christer Ohlsson, 52, har inte råd att gå till tandläkaren.
  Han har tappat åtta tänder – och flera andra är lösa.
  – Jag oroar mig för att dom också ska ramla ur, då blir det bara välling i fortsättningen, säger Ohlsson.
  
1987 var Christer Ohlsson hos tandläkaren senast. Då jobbade han som chef på en bank och var välbetald.
  Kort därefter ändrades hans liv drastiskt. Han startade eget och gjorde uppdrag åt banker och finansbolag som sysslade med fastighetsaffärer.
  Bara ett år senare blev han sjuk.
  Christer Ohlsson fick en hjärnblödning och blev tvungen att ta en lång paus från yrkeslivet.
  – När jag hade hämtat mig hade finanskrisen slagit till och marknaden för mitt företag var borta, säger Ohlsson.
  Christer Ohlsson blev arbetslös och tvungen att leva på socialbidrag. Efter tiden som egenföretagare hade han inte rätt till a-kassa.
  – Sen dess har jag inte haft råd att gå till tandläkaren, säger han.

Nedslagen i tunnelbanan
  
Under åren blev Ohlssons tänder allt sämre. Men de satt kvar till för tre år sedan när han blev nedslagen i tunnelbanan i samband med ett besök hos sin dotter i Solna.
  – Jag bad några killar sluta att trakassera en tjej i tunnelbanan, då gav dom sig på mig istället, säger han.
  En efter en ramlade tänderna ur efter smällen.
  I dag saknar Christer Ohlsson sex tänder i överkäken och två i underkäken.
  – Det påverkar mitt liv enormt mycket. Jag går inte omkring och ler och jag försöker att inte röra överläppen när jag pratar för att tänderna inte ska synas.
  – Dessutom blir jag mer hämmad rent socialt. Jag har fått sämre självförtroende eftersom jag känner att människor som inte känner mig tittar och dömer mig efter tänderna. Fast jag lever ensam har jag helt slutat gå ut och roa mig.

”Då blir det välling i fortsättningen”
  
Även maten är ett problem.
  Christer Ohlsson kan inte längre äta vare sig hårt bröd eller karameller.
  – Och inte köper jag en köttbit precis... Kött kan vara så segt att jag får sitta och tugga en hel kväll för att få i mig maten, säger han.
  – Flera av tänderna på vänster sida i överkäken är också dåliga. Tappar jag dem blir det bara välling i fortsättningen. Det oroar mig mycket.
  Upprepade gånger har Christer Ohlsson ansökt om ekonomisk hjälp för att laga tänderna hos socialförvaltningen i Kista. Och fått avslag varje gång.
  – Nu orkar jag inte ens söka längre, säger han.
  Sedan fem år tillbaka har Ohlsson ett beredskapsjobb.
  I fyra år arbetade han på ett bibliotek och nu jobbar han på ett arbetslöshetskafé med datorisering, medlemsregistrering och allmänna kafégöromål.

”Skäms över sina tänder”
  
– Jag tjänar 12 100 kronor i månaden och får ut 8 400. Det är 1 200 kronor mer än jag haft dom senaste åren. 8 400 kronor är inte mycket när det ska räcka till en hyra på 4 100 samt telefon, mat och annat men jag hoppas ändå kunna börja spara lite pengar nu för att nån gång i framtiden ha råd att gå till tandläkaren, säger Ohlsson.
  – Annars har jag inget annat val än att vänta på mitt framtida arv...
  Christer Ohlsson skäms för att visa sina tänder i tidningen, men han gör det ändå för att han tycker att makthavarna måste få se vilken verklighet många lever i i dag.
  Han tillägger:
  – Det är bedrövligt att vi åter har fått ett samhälle där det syns på våra tänder om man är fattig eller rik. Det är fruktansvärt.

Så fungerar tandvårdsstödet
Från den 1 januari 1999 gäller ett nytt tandvårdsstöd. Tanken är att regelbunden och förebyggande tandvård ska uppmuntras.
Staten subventionerar därför de vanligaste behandlingarna, till exempel förebyggande åtgärder, lagning av hål, rotbehandlingar och akuttandvård. För 20–29 åringar ersätts även en del av undersökningskostnaden. För alla under 20 år är all tandvård gratis.
För komplicerad tandvård gäller andra ersättningsregler. Om totalpriset för en mer omfattande behandling hamnar runt 15 000 kronor betalar patienten själv drygt 11 000 kronor.

Så mycket kostar läkarbesöket
Hos husläkare eller vårdcentral betalar patienten 100–130 kronor
Hos specialistläkare eller sjukhusansluten läkare kostar det 100–200 kronor. Ett besök vid akutmottagning kan kosta något mer.
Vid hembesök betalar patienten 50–100 kronor i tillägg på patientavgiften och för telefonrådgivning som leder till att ett recept utfärdas kostar det 40–80 kronor.
I patientavgiften ingår även läkarintyg för sjukpenning, recept på läkemedel och provtagning för klinisk laboratorieundersökning.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER