Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 3 FEBRUARI 2000
 
 

Läsarna rasar mot e-handelsföretag

E-handelssajterna håller inte måttet. Svenska företag följer inte OECD:s förslag till riktlinjer.
Ingen morgonrock – och inga pengar tillbaka. Bo Skandevall fick aldrig presenten han beställde.
Nu vill konsumentverket har bättre lagstiftning
I går skrev aftonbladet.se om Bo Skandevall som försökte köpa en morgonrock från LetsBuyIt.com på internet.
  Vi har fått massor med mejl från rasande läsare. De har varken fått varorna eller pengarna tillbaka på kontot.
  – Vi behöver bättre lagstiftning. It-handeln är ett ruskigt råddigt område, säger Axel Edling, konsumentombudsman.

  LetsBuyIt.com handlar om att köpa saker billigare på internet än i handeln. Ju fler kunder som handlar samma vara, desto billigare blir det.
  – I våra undersökningar om internethandel, visar det sig att det är svårt att få varan i tid, att man ofta inte får varan, och att pengarna dras snabbt från kontot, men tar lång tid att få tillbaka om man inte får varan, säger Axel Edling.
  – Konsumentens ställning måste stärkas när det gäller e-handel, säger Axel Edling.
  Det finns förslag till svensk lag som är ute på remiss, som ska innefatta ökat konsumentskydd vid it-handel. Den lagen föreslås träda i kraft i juni, och ska bland annat ge kunden två veckors ångerrätt med rätt att helt häva köpet i två veckor. Även om varan redan skickats iväg från företaget.
  – Men största problemet är gränsöverskridande handel. Då kan inte svensk lag tillämpas, säger Axel Edling.
  Konsumentverket har ett par grundläggande rekommendationer när det gäller e-handel:
Handla bara från företag du känner till.
Försök att betala per faktura, inte med on-line-betalning. Annars finns risk att du varken får varan eller pengarna tillbaka på kontot på lång tid.
Om du inte får varan, eller pengarna tillbaka: gå till kommunens konsumentrådgivare. Och i sista hand till Allmänna Reklamationsnämnden.


”Vi är medvetna om problemen”
  LetsBuyIt erkänner att de har leveransproblem.
  – Vi är medvetna om att vi har leveranssvårigheter och att kunderna är missnöjda, säger Linda Qvarnström, pr-koordinator på LetsBuyIt.com.
  – Det är alltid allvarligt när kunderna är missnöjda, tillägger hon.
  LetsBuyIt.com går igenom sina rutiner i kommunikationen med kunderna, och byter datasystem för köpprocessen.Här är en rad ilskna läsarmejl om LetsBuyIt.com:

Jag beställde en resegarderob. Den kom dock inte. Efter tre veckor av telefonsamtal fick jag veta att den skulle finnas på det postkontor som ligger närmast mig. Hur skulle jag kunna veta det när jag inte fått en avhämtningsavi? Sedan borde inte pengarna dras från
kontot förrän varan är levererad eller på väg till kunden.


Jag köpte en CD-brännare och det tog sex veckor att få den, trots att de tog pengarna från mitt konto i samma sekund som de ansåg att köpet var ett faktum. Men det är inte det som jag anser vara det STORA problemet. De hade usel kundtjänst. Jag fick ingen information alls. Du kan tro att jag var förbannad.


Jag köpte den riksbekanta granen, men fick ingen såklart. Men pengar drog de! Tror du jag fått tillbaka pengarna? Tror du jag fått biobiljetterna de lovade som kompensation? Tror du att de svarar på mina mejl? Borde man inte leverera först och ta pengarna sen...?


Köpte Microsoft Intellimouse samt ett fyrpack Björn Borg T-shirts från LetsBuyIt.com. Leveransen kom två och en halv månad för sent. Trots att jag då avbeställt leveransen och skulle ha pengarna tillbaka. LetsBuyIt verkar ha stora problem med sina leveranser för att inte tala om sin interna kommunikation. Kundtjänsten lovar en sak medan leveransavdelningen gör en annan.


Vi beställde en videokamera för en månad sedan. Men har varken fått videokamera eller pengarna tillbaka på kontot. De skyller på leveranssvårigheter. Snart går vi vidare med det här.

Väntar på en trådlös telefon sedan en månad tillbaka. Den skulle komma på tio dagar.


Jag har handlat på Lets buy it och kan bara säga: Skriv mera om bluffmakarna!
Dom levererar inte som dom lovar. Klagomål besvaras inte! Aldrig att jag handlar något hos dem igen!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER