Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 30 JANUARI 2000
 

”Genmanipulera bort dåliga anlag hos människor”

”DET ÄR KRÄNKANDE” Adryan Linden är aktiv i ICHAD, en organisation som bevakar brott och diskriminering mot handikapp av olika slag. Han tycker Torbjörn Tännsjös teori är befängd och känner sig kränkt av den.
Foto: JONAS BILBERG

TYCK TILL: Genmanipulation – hur långt kan vi gå?

Professor vill förbättra människan

Torbjörn Tännsjö.
Genmanipulera bort egenskaper som inte leder till lycka.
  Det tycker filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö.
  – Det han säger är filosofiska floskler och kränkande. Jag har en genetisk sjukdom men ändå förmågan att vara lycklig, säger Adryan Linden, 19.
  
Ska vi nöja oss med vår mänskliga natur? Eller ska vi försöka förbättra den?
  Professor Torbjörn Tännsjö anser att vetenskapen bör ta tillfället att förändra människan.
  Bland de oönskade egenskaperna nämner han ärftliga sjukdomar. Men på sikt skulle också mer komplicerade ärftliga faktorer kunna manipuleras, menar han. Förutom fysiska och intellektuella egenskaper som muskelstyrka och intelligens skulle man även kunna lägga till eller dra ifrån moraliska personlighetsdrag som empati, trygghet eller kanske vassa armbågar.
  Enligt Tännsjö är argumenten mot att manipulera den mänskliga naturen ohållbara. Till dessa räknar han skapelseberättelsen och åsikten att det är en mänsklig rättighet att födas utan manipulation.
  – Sådana beslut fattas redan idag, med en abort kan man välja bort vissa egenskaper. Om vi i förväg kunde genmanipulera skulle man inte behöva göra selektiva aborter.

”Jag känner mig kränkt”
  
Adryan Linden är aktiv i ICHAD, en organisation som bevakar brott och diskriminering mot handikappade. Han kallar Torbjörn Tännsjös teori befängd och snarlik nazisternas människoideal.
  – Han har rätt till sin åsikt men är ändå i sin roll som professor ansvarig för det han säger. Det är selektivistiskt och funktionsförtryckande och jag känner mig kränkt, säger 19-åringen som lider av Duchennes muskeldystrofi som gör att musklerna förtvinar.
  – En sådan som Tännsjö vill ta bort. Hans teori fungerar inte i praktiken för då skulle föräldrar välja bort homosexuella barn och handikappade skulle kanske välja bort barn som kan gå.
  Professorn själv skulle inte ändra på sina egna barn ens om det var möjligt.
  – Nej, inte så. Men om jag var pappa till Arklöv och det var genetiskt skulle jag se till att mina barn inte hade vissa egenskaper.
Hur bemöter du handikappade som känner sig kränkta och upplever att de skulle kunna tas bort?
  
– På ett sätt kan alla tas bort, men det är viktigt att det inte är samhället som sätter idealen.
Men din vision skulle kunna utnyttjas även av privatpersoner som till exempel vill ta fram krigare.
  
– Det finns en fara att en auktoritär regim gör så. Men jag tror att människorna skulle klara av ansvaret.
  Om mänskligheten på sikt går under till följd av genterapi är ingen skada skedd, menar professorn. Förutsatt att det kommer en ny art med större förutsättningar att leva lyckligt.
  – Lyckan är målet för våra liv, säger han.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER