Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 28 JANUARI 2000
 

Därför har tjocka svårt att bli gravida

Läkaren Cecilia Karlsson har doktorerat i frågan varför överviktiga kvinnor har svårt att bli med barn.
Foto: THOMAS JOHANSSON
Hormonet leptit hämmar cellerna i äggstockarna
Nu är det bevisat varför överviktiga kvinnor har svårt att bli gravida.
  Hormonet leptit i fettvävnaden hämmar cellerna i äggstockarna.
  – Många kvinnor har blivit förolämpade när de fått rådet att gå ner i vikt. Kanske känns det bättre nu när de får förklaringen, säger Göteborgsläkaren Cecilia Karlsson, 31, som i dag doktorerar i ämnet.
  
Att överviktiga kvinnor har svårt att bli med barn är känt sedan tidigare.
  – Det har länge varit ett kliniskt problem och det behövs inte särskilt stor övervikt, säger Cecilia Karlsson.
  De barnlösa kvinnorna har rutinmässigt fått rådet att försöka gå ner i vikt – utan att läkaren eller barnmorskan kunnat förklara länken mellan fettvävnaden och förmågan att bli med barn är.
  – Faktum är att många kommit tillbaka och varit gravida. Nu får de svart på vitt på att det ligger något i rådet.

Man tillför cellerna leptit
  
I fem år har Cecilia Karlsson, forskare på Sahlgrenska sjukhuset, studerat hur hormonet leptit i fettvävnaden påverkar kvinnors förmåga att bli gravida. Celler från äggstockarna hos kvinnor som genomgår konstgjord befruktning har plockats ut i provrör och sedan tillförts leptit.
  – Resultatet visar att leptit hämmar att det bildas tillräckligt med östrogen som är nödvändigt för att bli gravid.
  Exakt hur överviktig man ska vara för att leptitet ska riskera att påverka graviditeten är oklart.
  – Men vi vet att det ger effekt ganska snabbt efter det man räknar som normal fettvävnad. Sedan blir risken större ju större fettvävnaden är.

Påverkar redan vid övervikt
  
Ett grovt sätt att räkna ut fettvävnaden är WHO:s metod som delar in oss i kategorierna underviktig, normal, överviktig eller fetma.
  – Leptitet påverkar redan vid övervikt, säger Cecilia Karlsson som understryker att fettvävnad i sig inte är farlig – tvärtom.
  En normal fettvävnad är nödvändig dels för kvinnan, dels för att hon ska kunna bli gravid. Magra personer kan ha lika svårt att bli gravida som överviktiga.
  – Anorektiker har mycket låga nivåer av leptit och det tros signalera till hjärnan att kroppen inte klarar en graviditet eftersom kvinnan själv behöver den lilla fettvävnad hon har.
  Något botmedel mot leptitets effekter finns inte.
  – Det enda man kan göra är att försöka undvika övervikt från första stadiet. Och kanske välja kolhydrater som får leptitet att signalera en mättnadskänsla. En fettrik måltid ger inte en lika stark signal. Resultatet blir att man fortfarande känner sig hungrig, äter mer och blir ännu mer överviktig.
  Cecilia Karlssons avhandling visar också att fetman i sig skapar en ond cirkel. Nu vet man att hormonet Angiotensin II, som är blodtryckshöjande, bildas direkt i fettvävnaden som sedan själv bildar ny fettvävnad som i sin tur ger nya problem.
  – Fetman är ett växande problem och orsaken till många följdsjukdomar. Enligt statistik från SCB för åren 1996–97 var 34 procent av de svenska kvinnorna överviktiga och 46 procent av männen. Det är ganska skrämmande, säger läkaren.
  Worldwatch Institute i USA visade nyligen att antalet överviktiga i världen för första gången överstiger antalet undernärda.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER