Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 23 JANUARI 2000
 

Centerns sämsta Sifo-mätning
STOCKHOLM Vore det val i dag skulle inte centerpartiet klara sig kvar i riksdagen. I Sifo:s väljarbarometer för januari får centern bara 3,7 procent av väljarsympatierna, den lägsta noteringen sedan mätningarna började 1967.
  - Det är klart att det är oroande, säger partisekreterare Ola Alterå.


Ola Alterå, centerns partisekreterare: ”Det här är så klart oroande.”
Foto: LARS ROSENGREN
  Men jämfört med decembermätningen ligger centerpartiets förändring inom den så kallade felmarginalen.
  Socialdemokraterna gör den största förlusten och tappar 2,2 procentenheter till 32,3, en förändring som är något större än den statistiska felmarginalen. Det innebär att socialdemokraterna nu ligger mer än fyra procentenheter lägre än i riksdagsvalet 1998.

Små förändringar
  I övrigt är förändringarna små och ligger inom felmarginalen. Miljöpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna går något framåt. Det fortsätter alltså att råda stiltje i den svenska väljaropinionen.
  I valet 1998 fick centerpartiet 5,2 procent av rösterna och sedan dess har partiet legat mellan 4,5 och 5 procent i Sifo:s opinionsmätningar. I mätningen för december 1999 tappade partiet en procentenhet och hamnade på riksdagens fyraprocentsspärr.
  Trots den rekordlåga nivån vill inte centerns partisekreterare Ola Alterå används ordet panik.
  - Det är klart att det är oroande, men inte på något akut vis. Det är inte val i morgon. Men det är alldeles för låga siffror och vi måste arbeta på att de ska bli bättre.
  Enligt Alterå måste centerpartiet tydligare föra fram det som man ser som sina hjärtefrågor, bland annat problemet med en växande regional tudelning av Sverige.

Svårt att synas
  - Vi har hamnat i någon sorts mellanposition där det är mycket svårare att synas, och så kommer det att vara.
  TT: Behöver centerpartiet skaffa sig en mer borgerlig profil?
  - Nej, jag tror inte att lösningen ligger där. Men vi ska vara ett tydligt oppositionsparti och ett alternativ till socialdemokraterna. Vi vill ha ett maktskifte.
  Så här fördelar sig väljarsympatierna i mätningen, med förändringen från förra mätningen inom parentes:
  Socialdemokraterna 32,3 (-2,2), moderaterna 25,7 (-0,5), vänsterpartiet 13,7 (+0,5), kristdemokraterna 12,1 (+1,1), miljöpartiet 6,4 (+1,1), folkpartiet 5,0 (-0,3) och centerpartiet 3,7 (-0,3).Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER