Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 11 JANUARI 2000
  

Text: Yrsa Stenius
Tyck till om Yrsa Stenius kolumn

Tarja Halonen - en sådan president borde Finland kunna kosta på sig

Om knappt en vecka går Finland till presidentval - första omgången. Tre veckor senare, den 6 februari faller avgörandet i en ny omröstning mellan de två kandidater som fått mest röster i första varvet.

  Sju aspiranter står uppställda till den prestigefyllda men ur makthänseende numera förhållandevis avbarrade presidentposten. Idag fem dagar före valet ser det hela ut att bli en affär mellan centerpartiets Esko Aho och socialdemokraternas utrikesminister Tarja Halonen, jurist till utbildningen liksom Sveriges Anna Lindh.
  Politiska val i USA och Europa är numera i högsta grad TV-val. Så ock presidentvalet i Finland, allra helst som vi har att göra med ett personval där det som finländarna kallar för ''uppsynskoefficienten'' (pärstäkerroin) är av betydelse för utgången.

Kandidaterna bedriver förvisso valkampanj på traditionellt vis, turnerar i landet och möter väljarna öga mot öga. Men även om de glädjande nog tycks väcka en hel del intresse och dra publik så är det via TV de når ut i folkdjupen.
  Vad som försiggår där är inte alldeles lätt att förutspå. Det intressanta är nämligen att vi inte kan vara alltför säkra på vad det är människor väger och mäter när de ser sina kandidater i TV. Uppsyn och uppträdande ja, men därtill också för valet mycket relevanta aspekter som politisk hemvist, trovärdighet, seriositet, tankereda mm.

Dessa TV-val har med andra ord både ett irrationellt drag av show men även betydande rationella inslag. Det är inte sant att en miss Finland eller en Mika Häkkinen skulle bli vald till president ifall de ställde upp. Knappast Nokia-chefen Jorma Ollila heller.

  Den som däremot skulle bli vald - med acklamation dessutom - om han ställde upp är den sittande presidenten Martti Ahtisaari men han halkade ur leken på tröskeln till sitt magnifika medlaruppdrag i Kosovo-krisen. Det i sin tur visar hur otroligt skakiga dessa TV- och gallupdemokratier är när politikerna förlitar sig på opinionsmätningar i sina beslut.

Martti Ahtisaaris opinionssiffror låg i botten i våras då socialdemokraterna skulle ställa upp kandidater för sin partiomröstning inför presidentvalet. Det var inget särskilt finländarna var missnöjda med. De var missnöjda i största allmänhet.

Mediabilden av Ahtisaari hade blivit suddig och grådaskig. I inrikespolitiska frågor uppträdde han trevande och ibland okunnigt. Vad han företog sig i utrikespolitiken var det ingen som brydde sig om.

  Följaktligen begav sig ingen massiv medborgardelegation från socialdemokraterna till residenset på Talludden i Helsingfors för att be om presidentens kandidatur. Kanske borde man satsa på en kvinna för att matcha den oroväckande populära Elisabeth Rehn?
  Ahtisaari igen ville inte bjuda ut sig till en osäker partiomröstning. Ifall sossarna inte rakt upp och ned ''bad om hans hand'' fick det vara.
  Och så blev det. Tarja Halonen ställdes upp.

Bara någon vecka därefter fick Ahtisaari sitt medlaruppdrag som gjorde honom till folkhjälte. Hans omval hade varit rena rama paradmarschen.

Nu är Tarja Halonen som sagt inte chanslös. Tvärtom. Om inte något mycket överraskande inträffar går hon till andra valomgången och kommer att ge sin borgerliga motkandidat en match - vem det än blir
.
  Den stora stjärnan från förra valet - och från opinionsmätningarna så sent som i september - Elisabeth Rehn blir det inte. Även det ett bevis på den ospecifika popularitetens flyktighet.
  Elisabeth Rehn har rasat från ett understöd på nära trettio procent i september till under tio. Vill man vara elak kan man hävda att det måhända beror på att hon startade sin valkampanj i oktober. Kandidater slits i offentligheten, särskilt kandidater med så utpräglade manér som Rehn.

Väljer man en mindre elak linje kan man säga att Rehn fick trängsel i sin nisch när också moderaterna ställde upp en representativ kvinna.
  Ifall Finlands folk väljer Tarja Halonen får landet inte bara sin första kvinnliga president. Det får också en kvinna av vår tid - ensamstående mamma i unga år, ogift men numera sambo, ej medlem i kyrkan, däremot styrelseledamot i den finska motsvarigheten till RFSL.
  Som en av pionjärerna i fråga om kvinnlig rösträtt borde Finland kunna kosta på sig en sådan president.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER