Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 4 JANUARI 2000
  

Text: Yrsa Stenius
Tyck till om Yrsa Stenius kolumn

Bara männen fascineras av sprakande och brakande leksaker

Så har då fyrverkerierna flammat och raketerna skjutits i himmelens höjd och hundarna har överlevt även detta nyår. Fast somliga fick motta det nya årtusendet nerdrogade eller nersövda. Det är priset för grabbars lek.

  På varuhuset Stockmann i Helsingfors, avdelningen för fyrverkier och smällare, iakttog jag en intressant sak.
  Där var naturligtvis knökfullt dagarna före nyår. Men inte en enda kund var kvinnlig. Pubertetspojkarna hängde vid diskarna i stora klasar, här och där syntes medelålders och till och med litet ädre män. Men inte en kvinna, inte en tonårstjej så långt ögat nådde.
  Vad sjutton kan det bero på?

Brorsbarnen inväntade ivrigt nyår. Sonia elva år såg om sin garderob och provade festkläder. Sam, fjorton, kröp omkring i snön i minus tolv grader, och brände och sköt för brinnkära livet, om uttrycket tillåts.

Självklart tyckte Sonia att det var roligt att se på fyrverkerierna över Helsingfors men hennes intresse var inte febrigt. Och vem var det som stannade inne med unghunden Fanny för att kolla hennes reaktioner när dånet bröt loss - inte var det far i huset.

  Är det seglivade, inlärda könsroller som spökar? Pojken tar efter något som han uppfattar som ett genuint maskulint intresse hos fadern - pysslet med de sprakande och brakande leksakerna? Dottern har inte samma behov att identifiera sig med faderns manlighet och reagerar förhållandevis sakligt på spektaklet:
  Det är i och för sig kul men inget att slösa passionerat intresse på.

Eller är det något djupare könsanknutet som avslöjar sig i herrarnas vällustiga fascination inför sprängladdade falliska attrapper som sprutar sitt gnistregn i vid båge över allt och alla, hög som låg? Något som sitter i ryggmärgen?
  Nå, det där var kanske en billig bild. Och varför skulle inte kvinnor med tindrande intresse kunna tänkas betrakta sådana grandiosa skådespel?

Men ändå. Även om vi människor i betydande utsträckning är kulturvarelser som formar våra böjelser och våra beteenden i enlighet med uppfostran och mönster nedsänkta i kulturen undrar jag om inte biologiska ting trots allt ger sig till känna i många urupplevelser, urbilder av lust, olust, kittling och skräck.

  När min generation blev föräldrar valde många att inte ge sina söner någon form av krigsleksaker eller leksaksvapen.

Ändå tvingades många pappor och mammor att med förvåning konstatera hur deras pojkar i brist på leksaksgevär, pilbågar eller pistoler pangade på med kvistar, kottar eller bara pekfingret. Därefter förvandlade de trädgrenar till värjor och stickor till knivar.
  Flickorna gjorde högst sällan så.
  - TV, inflikar nu den vaksamme kritikern av mitt resonemang. Barnen kunde ändå inte undgå att se TV varvid pojkarna började härma det maffiga männen gjorde och flickorna på motsvarande sätt kvinnorna.
  Jo, säger jag, TV hade säkert betydelse. Visst påverkar TV barnens fantasier.

Men när vår generation växte upp fanns ingen TV. Och ändå minns jag livligt min brors eviga knattrande med pekfingret riktat mot något som skulle dö. Och en jämngammal god vän berättade hur hans progressiva föräldrar hade hållit undan alla leksaker med våldsanknytning, till och med racerbilar. När sedan en bekant till familjen oförsiktigt nog gav honom en bil, byggde han omedelbart om den till tank.
  OK, han hade sett journalfilmer om andra världskriget på bio. Någon enstaka.

Min teori är att TV och bio säkert ger oss material till våra fantasier men att impulsursprunget till fantasierna, den kraft som sätter dem i rörelse, kan sitta djupare, i biologin.

  Jag tror inte att pojkars förtjusning i raketer och pang-pang bottnar i att de är mer krigiska en flickor. Jag tror att pojkarna utvecklar sin könsidentitet genom olika faser av falliska fantasier varvid detta med utstickande föremål som man provolativt går och viftar med är särskilt roliga.

De föremålen förvandlas sedan genom kulturens inflytande till än det ena än det andra: pilbågar, fyrverkeripjäser eller kryssningsmissiler.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER