Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 26 FEBRUARI 1999
  

”Det känns skönt att slippa sjunga”

Schlagerdrottningen lämnar låten till Arvingarna


– Jag kände stressen bara jag kom in i lokalen, säger Lena Philipsson som nöjer sig med att bita på naglarna i kulisserna i morgon. För tävlar, det gör hon ju – som låtskrivare.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

När ni ser Arvingarna i morgon kväll. Tänk på Lena Philipsson.
  Det var hon som skulle gjort låten. Egentligen.
  – Men jag fick annat att tänka på, blev ju mamma igen. Och min man, Måns Herngren, började spela in en ny film...
  Lena Ph är djupt förknippad med Melodifestivalen. Spelar ingen roll att hennes största skivsuccéer varit på engelska och inte haft nåt med festivalen att göra. Ta albumet ”My name” från 1989. Det gick ut i 130 000 exemplar. En imponerande siffra.
  Men det är hennes deltagande i Melodifestivalerna 1986 (”Kärleken är evig”), 1987 (”Dansa i neon”) och 1988 (”Om igen”) som etsat sig fast i folks medvetande.
  – Ja, det sitter jättedjupt. Det är som om ingen kommer ihåg allt det andra jag gjort och det tycker jag är lite jobbigt. Samtidigt skiter jag i det, strunt samma, liksom. Det känns jättekul att ha fått med en låt till årets festival.

Låten skrevs direkt för Lena
  Det är Arvingarna som framför Lenas och Torgny Söderbergs ”Det svär jag på”.
  – Men den skrevs direkt för Lena. Det var tanken hela tiden, att hon skulle göra den. Men sen kom annat emellan, säger Torgny.
  Saga kom. Nu är hon två och en halv månader. Lena Philipsson och Måns Herngren har sen tidigare sonen Noa.
  Två barn och en man som är i full färd med uppföljaren till succéfilmen ”Adam & Eva”. Då var det bara för Lena att lägga ner tanken på att själv delta i Melodifestivalen.
  – Ja, men det känns inte trist, tvärtom, herregud vad skönt, jag hade blivit alldeles sönderstressad om jag varit med. Bara när jag kom in här i lokalen kände jag stressen, säger hon.
  Lenas senaste platta släpptes 1997 och heter ”Bästa vänner”. Den slog inte. Men snart tar hon nya tag, tillsammans med Torgny Söderberg, låtskrivarpartnern som upptäckte Lena 1986, har hon redan börjat skriva låtar till det kommande albumet.

Ett perfekt par i musik
  Torgny är 55 och Lena 33. Men trots åldersskillnaden har de alltid varit ett musikaliskt perfekt par.
  – Jag är mera mogen och Torgny mera barnslig än man tror, dessutom har vi samma musikaliska bakgrund, jazzen. Och inte minst, vi har samma humor, det är jätteviktigt.
Tore S Börjesson
[email protected]