Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 9 MARS 1999
  

Dansband Michael Nystås Sämsta plattan hittills

Fernandoz har på två album skrapat ihop sammanlagt åtta plustecken.
  Här får dom tre till.
  Men ”Guld och gröna skogar” (Mariann) är bandets sämsta platta hittills.

  Torsby-sönerna i Fernandoz debuterade 1995 med den svåröverträffade skivan ”Dina ögon svarar ja” (DoReMe), som belönades med fem plus i Aftonbladet. Andra plattan, den inte fullt lika fantastiska ”Ett enda minne” (DoReMe), kom 1997.
  Med nya skivan – på nytt skivbolag – befäster Fernandoz sitt Vikingarna-sound. Det är traditionell dansmusik, mycket blås, två obligatoriska Elvis-covers och till och med en ”Mitt eget Blue Hawaii”-liknande schlager i Rose-Marie Stråhles ”Honolulu”.
  Inget mer än låtmaterialet skiljer ”Guld och gröna skogar” från ”Ett enda minne”-albumet. Men Fernandoz första platta på två år har ett par riktigt starka nummer – inte minst sångaren Anders Nordlunds ballad ”En dag den sommaren”, som han skrivit tillsammans med trummisen Peter Månsson.
  Jag gillar också Söderhavssvänget i ”Två Pina Coladas”, stämningarna i den vackra balladen ”När jag var liten” och Peter Åhs ”När du sover på min arm”.
  Men det hjälper föga – slutresultatet är dessvärre Fernandoz mest ospännande giv hittills.

Trixi imponerar på nya singeln ”En på miljonen” (DoReMe), producerad av Wizex-mannen Eric Iversen. Fredrik Andersson sjunger och det låter poppigt och trendigt med dragspel och munspel.
  Jag gillar det skarpt!
  Baksidan är en stark ballad av Martina Karlsson från Tickies, ”Som en våg”. Josefin Persson sjunger som en Monia Sjöström eller en Paula Åkesdotter-Jarl.
  Nu väntar vi bara på full-cd:n.

Flera av artisterna från schlager-SM är aktuella med album under våren. Wizex har redan kommit, Arvingarna släpper sin nya skiva hos Musikverkstan i mitten av april. Ai, med ett av tävlingens bästa bidrag, ”Bilder av dig”, debuterar i slutet av mars på Pool Sounds/Independent Records med ett engelskspråkigt album. På singel finns en fräck dansgolvsmix av ”Bilder av dig”.

Lotta Engbergs – som inte tävlade – släpper cd:n ”Tjejer & snubbar, kärringar & gubbar” (NMG) den 22 mars. Plattan föregicks av svensktoppsaktuella singeln ”Inget mera regn” tidigare i vinter.
  plusligan

plusligan

Fernandoz: Guld och gröna skogar (Mariann)