Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 19 SEPTEMBER 2000
 
  

dansband
Michael Nystås
Engbergs lindar sig som bomull runt hjärtat
Vilka härliga låtar, Lotta!
  Lotta Engbergs sjätte cd med egna bandet är en av hennes starkaste plattor.
  I går släpptes nya ”Vilken härlig dag” (NMG) till butik.

  Lotta Engbergs senaste album, ”Tjejer & snubbar, kärringar & gubbar” (NMG), kom i mars 1999 och var en vidareutveckling mot en mer eftertänksam, mognare Lotta. Något som, tycker jag mig kunna höra, fullföljs på ”Vilken härlig dag”.
  Svensktoppsplacerade singeln ”En liten stund på jorden” var ett första tecken, men plattan innehåller fler och bättre exempel bland de 14 nya sångerna.

”Blå, blå är himmelen” är närmast en lågmäld singer/songwritervisa skriven av Steve Eriksson och Tommy Kasås ballad ”Som en stjärnas ljus” ryms också i kategorin. Men det allra tydligaste exemplet är Hans Backströms och Peter Bergqvists andlösa sista dansen-tryckare ”För kärleken”.
  Den lindar sig mjukt som bomull kring hjärtat.
  Men ”Vilken härlig dag” är i grund och botten ett positivt och livsbejakande album. Den klassiska Lotta Engberg-popen finns rikligt representerad i saker som titelspåret, ”Brinner för dig” och ”Kom”.
  Allra bäst är inspelningarna av schlagerklassikerna ”Bang en boomerang” och ”Dröm om mig”.
  Den sistnämnda var populär för 15 år sen och spelades in på svenska av bland andra Stefan Borsch och Vikingarna.

”Dansbandslåten 2000” avgjordes i söndags.
  Samtidigt släpptes samlingsplattan från tävlingen. ”Dansbandslåten 2000 - Final” (4 Vision) innehåller självklart de tio finalbidragen från tv.
Plusguiden:

Lotta Engbergs - Vilken härlig dag (NMG)

Samling - Dansbandslåten 2000 - Final (4 Vision)
  Men här finns också fyra högintressanta extraspår.
  Det är en låt vardera med Sound Express, Wizex, Wahlströms och Streaplers, låtar som skickades in till uttagningen men inte lyckades nå final.

Jag har tidigare ställt mig frågande inför att Wizex poppärla ”Vi kan sväva” inte blev uttagen. Men med tanke på att startfältet i tv ändå var så pass starkt och jämnt, förstår jag att juryn hade en svettig uppgift.
  ”Så länge vi lever” är ett oväntat svagt nummer från Sound Express, Streaplers mogna ”Var och en går hem till sig” går bort, men Wahlströms singelsläppta pojkbandsballad ”Hela världen för mig” är klart hörvärd.

”Dansbandslåten 2000 - Final” är ett givet köp för den som vill ha den senaste dansmusiken samlad på en cd.