Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 12 JANUARI 2000
  

Country Frank Östergren Missa inte Talleys senaste
n James Talley har gjort en ny platta.
  Talley vem?
  James Talley gjorde på 1970- och 1980-talen några LP redan samtiden legendstämplade. En robust arbetarcountry med avstamp i den amerikanska depressionens smärta och flätad samman med nutidens blåställsvillkor.
   Hur länge sedan det var han gjorde en platta vet jag inte, olönsamhet, kontraktstjafs och leda är förklaringarna. Men nu läser jag att på eget bolag finns ”Woody Guthrie & songs of my Oklahoma home” (Cimarron) och den skall jag bara ha.
  Det kom ett brev om countrygalan Sveriges Television visade trettonhelgen:
”Visst är det väl kanske bra att country blir bredare, förnyad, häftigare och tilltalar en bredare publik. Men vafan! Mycket av det som visades i programmet är ju ärligt talat rent skit! Dussinlåtar som framförs av stylade artister hämtade ur ett glittrigt modemagasin, total avsaknad av ingredienser som berör en det minsta, vad är det frågan om? Är det dollar och glitter som skall styra countryn in i 2000-talet. Den här pojkgruppen t ex, nSync eller vad de heter. Har Backstreet Boys fått cowboyhattar i julklapper eller? Tack Gud för att Merle Haggard fick vara med på ett hörn. Men som helhet...”
  Skriver, något förkortat, Janne Andersson, Västerås.

Äras den som äras bör 1: I nya numret av ”Kountry Korrall” skriver Kjell Wärnewall att vi inte skall glömma Lillies Ohlsson. Det var han som i 60-talets slut startade tidningen. Visst, jag har själv hudflängt skriften och den har pucklat på mig, men utan Lillies Ohlssons dåraktiga satsning, som nära nog ruinerade honom, hade svensk country bara varit tomhet.

Äras den som äras bör 2: Janne Lindgren startar i Stockholm countryklubb på countryklubb, han försöker boka artister med mera. Tacken blir öde lokaler och noll publik.
  Star Club Records i Reftele fyller 20 år och firar med cd:n ”För 20 år sedan”. 21 spår ur rotarkiv, med svenska pionjärer som Rock-Krister, Gunslingers, Long John Silver, bland andra. Grattis Janne Damgaard och tack för din insats.
  Kasey Chambers ”The captain” (EMI Australia) har jag inte hört, men något som röstbeskrivs som en del Nanci Griffith och en del Julie Miller och sägs ha låtskrivardrag av Lucinda Williams och Matraca Berg, det kan köpas ohört.

Till sist: ”The skiffle sessions, live in Belfast 1998” (Virgin) med Van Morrison, Lonnie Donegan och Chris Barber. Musik från en nästan bortglömd tid.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE