Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 18 JUNI 2000
 
  

Maskinen krånglar, Rage

SAGGIGT, ZACK Zack de la Rocha och hans vanligtvis helförbannade bandpolare i Rage Against the Machine körde på rutin i går. ”Bandet anstränger sig inte det minsta”, skriver Aftonbladets recensent.
Foto: SOFIA EKSTRÖM

...men publiken var mer än nöjda Det var svettigt, dammigt och riktigt trångt framför Hawaiiscenen i går kväll när Rage Againts the Machine spelade. aftonbladet.se passade på att fråga fansen av de tyckte om konserten
Rörliga bilder Videoreportage: Anna Buhré

2 plus
Rage Against the Machine Plats: Hawaii, Hultsfred. Publik: Nästan lika många som på Oasis. Längd: En timme. Bäst: ”Killing in the name” är nog den bästa låt de har. Sämst: Det rutinmässiga framförandet. Fråga: Varför alla dessa pauser mellan låtarna?

HULTSFRED. Rage Against the Machines kantiga, politiska rapmetall är egentligen inte publikfriande. Men tack vare de funkiga, tunga basslingorna och de svängiga refrängerna kan de både locka till sig och behålla uppmärksamhet. Just i dag kör de dock mest på autopilot.
   Trots att Rage against the machine besökte Hultsfred senast 1997 är publikintresset mycket stort. Och trots att det var länge sedan de politiska amerikanerna var riktigt inne så har de uppenbarligen inte blivit bortglömda. Dreadlocksprydda killar med Rage-tröjor har synts överallt på festivalområdet, och förväntningarna ligger höga i luften.
Med tanke på alla de goda förutsättningarna – lojal publik, bra väder, ett knippe hitlåtar – borde rappande Zack de la Rocha och hans kumpaner ha kunnat göra den timme de tilldelats bra mycket roligare än vad de faktiskt gör.
  
Till att börja med känns det lite trist att bandet väljer att helt skippa snacket mellan låtarna. Visst, det kan man oftast klara sig utan, men när Zack bara brötar på i samma stil utan att visa minsta prov på humor eller glimt i ögat blir man trött.
  Ska man absolut blanda musik och politik krävs det nästan att man gör det med en viss självdistans, annars blir det olidligt pretentiöst.
Väljer man att bortse från Rage Against the Machines politiska pretentioner och koncentrerar sig enbart på musiken så kan det låta helt okej, men just i dag mer än väl rutinmässigt. Bandet anstränger sig inte det minsta för att göra något extra av konserten utan drar helt enkelt igenom låtarna, kör ”Killing in the name” som obligatoriskt extranummer och försvinner sedan.
  
Fler spontana infall och mer känsla hade helt klart behövts. Fansen verkade nöjda, men de borde ha rätt att kräva mer av sina favoriter.
Johanna Strömqvist

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER HULTSFRED