Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 21 APRIL 1999
  


Aerosmith på nätet. Officiella hemsida.


”Nu har Liv tagit över”

Aerosmith-sångaren Steven Tyler trivs med sitt liv som rockveteran
Livet som rockstjärna har tärt på kroppen, men nu har Tyler lugnat ner sig. ”Jag behöver energin för att skapa”, säger han”.
Foto: AP

Den 10 juni spelar Aerosmith i Globen i Stockholm.
  Aftonbladet fick en exklusiv intervju med bandets ledare Steven Tyler.
  Snart mer känd som Liv Tylers pappa.
  – Ja, nu är rollerna ombytta. Nu är det hon som inte kan komma till min födelsedag, säger Steven Tyler.
  När de avbokade Lollipop dödade de Stockholms rockfestival. Men nu är de tillbaka, i sommar s-k-a de spela i Stockholm. Det lovar de.
  Aftonbladet fick en pratstund med bandets pratglade sångare... Om livet som pappa, dottern Livs karriär och livet som rockveteran.
Hej, Steven!
  – Hej.
Hösten 1998 var ett enda långt segertåg för er singel ”I don't want to miss a thing”, den toppade listor över hela världen...
  – När producenten för ”Armageddon”, Jerry Bruckheimer, ringde och berättade om en kärleksscen mellan Ben Affleck och min dotter Liv sa jag att jag hade en perfekt sång för det, ”I don't want to miss a thing”, som Diane Warren har skrivit.

”Hon har det bra förspänt”
Var det Liv som såg till att ni fick med musik på soundtracket?
  – Nej, det tror jag inte. Men jag visste ju att filmen skulle göras eftersom Liv hade ringt mig och sagt att hon hade fått ett erbjudande om en huvudroll i en stor Hollywood-film.
Vad gav du henne för råd?
  – Jag sa till henne att det skulle innebära att hon blev en världsstjärna, precis som när man får en hitsingel som går bra över hela världen. Hon bestämde naturligtvis själv, men mitt råd var att hon skulle ta rollen.

Liv Tyler fick sitt genombrott i ”Armageddon”. En kärleksscen i filmen ackompanjerades av pappa Steven.
Foto: AP

  – Ja, det är hennes tur nu. Jag började i den här branschen när jag var 20 år. Liv var bara 14 eller 15 när hon började jobba som modell och innan man visste ordet av var hon omslagsflicka på alla stora modemagasin. Sen tröttnade hon på det. Så en kväll ringde hon upp mig och sa: ”Pappa, jag vill bli filmstjärna”. Det är typiskt henne, hon tänker alltid så positivt. Skillnaden mellan henne och många andra är att hon vågar pröva på allt, är inte rädd för utmaningar. Men hon har det också bra förspänt, givetvis.
Ni hade ingen kontakt under många år. Träffas ni mycket nuförtiden?
  – När hon var yngre fanns jag aldrig där. Jag var jämt ute och reste, i Ungern eller något annat land. Jag hade inte ens tid att vara med när hon fyllde år. Det känns trist att jag missade så mycket. Men nu är det hon som inte kan komma till min födelsedag. Då är hon i Ungern.
Du är en av få rockstjärnor som verkligen är känd över hela världen. Lever du ändå ett normalt liv?
  – Ja, tämligen. Jag vaknar faktiskt på morgonen och gör min egen frukost. Jag älskar att byta glödlampor. Och kan du fatta, jag torkar till och med mig själv i baken när jag har varit på toaletten.
Men kan du gå ut och shoppa som vem som helst i Boston, där du bor?
  – Nej, det kan jag inte. Så om jag vill gå in en affär, stänger de dörren så jag får handla i fred. Det känns jobbigt ibland. Det hade varit skönt att vara lite normal. Jag kan inte ens gå på Disneyland med mina barn utan att tvingas sätta på mig lösskägg.
Använder du lösskägg?
  – Ja, och det fungerar utmärkt.
Under många år var du både alkoholist och narkoman. Men nu har du lugnat ner dig – eller hur?
Namn: Steven Tyler. Ålder: 51. Familj: Hustrun Theresa och fyra barn: Liv, 21, Mia, 20, Chelsea, 9 och Taj, 6. Bor: I en villa i Boston, USA. Inkomst: Har tjänat miljoner och åter miljoner... Yrke: Sångare i Aerosmith.
  – Absolut. Jag behöver min energi för att kunna skapa. När man knarkar och super för hårt använder man sin energi på fel sätt. Det gjorde jag under många år. Drogerna var viktigare än musiken. Nuförtiden ägnar jag hellre en helg åt att skriva låtar istället för att köpa kokain för hundratals dollar och ligga med massor av tjejer. Jag har gjort allt det där. Det var kul ett tag, men det intresserar inte mig längre.

”Livet känns komplett”
Är det en tillfällighet att du lever i dag?
  – Ja, verkligen. Om man knarkar för mycket, som jag gjorde, brukar det finnas tre alternativ: man blir galen, hamnar i fängelse eller dör.
Du ser ut att vara i förbaskat fin form – trots alla dekadenta år...
  – Jodå, det beror på att jag har mycket sex med min fru. Och mina ungar bråkar med mig hela tiden. Dessutom svettas jag otroligt mycket på scen och då håller sig huden slät.
Jag har svårt att se en gråhårig Steven Tyler framför mig...
  – Då har du inte sett min pung (skratt).
Nej, det har jag inte. Om vi snackar Sverige, då. Vad har du för relation till vårt land.
  – Jag älskar era kvinnor. För länge sedan hade jag faktiskt en svensk flickvän, så jag har smakat de söta frukterna hos er, det kan jag lova.
Ni skulle ha spelat här i somras, men då skadade du dig.
  – Ja, vi fick ta fyra månaders ledigt, för jag var tvungen att operera mitt knä. Men nu kommer vi till Sverige i sommar istället.
Det lär uppskattas. Steven, du verkar vara nöjd med livet.
  – Jaaa...jag vaknar upp varje morgon och tänker: ”Vad skönt! Gud har gett mig ännu en dag att rocka, fansen älskar oss och kvinnorna längst fram vid scenen visar fortfarande sina bröst för oss.” Livet känns komplett.
Filip Hammar


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE