Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 5 MARS 1999
  

– Jag tackade nej till tidernas gage

Per Morberg hoppar av ”Vita lögner”


”PENGAR ÄR INTE ALLT” Per Morberg tackade nej till det största såpagaget någonsin i Sverige när han hoppade av ”Vita lögner”. – Jag vill inte bidra till den kulturella utarmningen, säger han.
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Såpavärlden är en profil fattigare.
  Per Morberg har hoppat av ”Vita lögner”.
  – Jag tackade nej till det högsta gaget någonsin i Sverige för att fortsätta i en sådan här serie. Men det räckte inte, säger han.
  Såpan ”Vita lögner”, som går på TV 3, kritiseras ofta för de dåliga skådespelarna. Många är outbildade och har ingen rutin. Därför får de få etablerade aktörer som är med i serien dra ett tungt lass. Nu slutar en av dem: Per Morberg, som har spelat den hale och obehaglige figuren Roger Rönn. Men han kommer att synas i serien säsongen ut, till maj.

”Serierna urholkar folksjälen”
  – Det är fullkomligt onödigt med den här typen av produktioner. De snabbproducerade serierna urholkar den svenska folksjälen. Men om hundra år kommer det naturligtvis att ses som någon form av kulturyttring, säger Morberg, som tidigare även har synts som den elake ”Viggo” i Rederiet.
  Han fortsätter:
  – Jag älskar mitt jobb, men hatar de här snabbproducerade grejorna. Det är omöjligt för regissör, skådespelare, manusförfattare och ljussättare att göra ett bra jobb. Dels på grund av tidsbristen. Dels för att ingen egentligen vet varför det görs mer än att det ska tjänas pengar. Producenterna skapar det här för att reklamintäkterna ska bli högre.

”Jag skriver om alla manus”
  Nu tänker Morberg satsa på roller och produktioner med mer innehåll, som ger honom någonting som skådespelare - och person. Då spelar det ingen roll att TV3 lockar med en kanonlön.
  – Jag blev erbjuden en jättehög lön med svenska mått mätt. Så pengar är inte allt. Jag tackade nej för att det på sikt inte är så bra att vara med i de här serierna. Det är inte bra inför framtiden, säger han. Och jag har ingen lust att vara med och bidra till den här kulturella utarmningen – även om jag är bra. Folk älskar det jag gör, och det beror på att jag har skrivit om alla manus och ändrar replikerna.
Filip Hammar
[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE