Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 18 JANUARI 1999
  

Expedition:
Karavan


EGNA BILDER Här är en av deltagarnas egna bilder från den dramatiska resan med den rosa bussen genom Afrika. I vår kommer SVT:s dramadokumentär från äventyret. En ny Robinson-succé, räknar man med på SVT.
Foto: SVT

Olyckor, sjukdomar, kärlek – i SVT:s nya ”Robinson”-serie händer allt på riktigt


Mc-olycka, allvarliga magsjukdomar och farliga djur.
  I SVT:s nya dokumentärsåpa ”Karavan” åker 40 främlingar buss genom hela Afrika.
  – Det var en jobbig inspelning. Vi ville göra ”Expedition: Robinson”, men på riktigt, säger projektledaren Johan Sandström.
  I november gav sig 40 svenskar ut på en resa genom Afrika. I 700 skumpiga mil skulle de åka med de Rosa bussarna från Nairobi i norra Afrika till Kapstaden på kontinentens sydspets. I slutet av nästa vecka är de äntligen framme.
  SVT var med och spelade in hela den äventyrsfyllda resan. Klockan halv nio lördagen den 10 april har dokumentärsåpan med namnet ”Karavan” premiär.
  Resan har varit strapatsfylld. I princip alla medverkande har drabbats av allvarliga maginfluensor, vid flera tillfällen har man haft närkontakt med giftiga, livsfarliga ormar och skorpioner.

Tv-fotografen fick skallskador
  En av tv-fotograferna fick dessutom åka hem efter att ha skadat sig allvarligt vid en mc-olycka. Han fick en skallfraktur, käkbensskador och en arm ur led, men slapp framtida men.
Resor för orädda
Resorna med de Rosa bussarna innebär långresor med ombyggda militärbussar i Europa och Asien. Kräver vana att resa under enkla förhållanden. SVT har följt resan från Nairobi i Kenya till Kapstaden i Sydafrika.
  – Det har varit en väldigt jobbig inspelning. Teamet har ju inte bara varit med om alla strapatser, de ska försöka arbeta också. Dessutom var det ju otroligt varmt, upp till 50 grader under vissa delar av resan, säger projektledaren Johan Sandström.
  Men det var inte bara sjukdomar och värmen som gjorde inspelningarna strapatsfyllda.
   – I vissa delar av Afrika är det farligt att åka på grund av rånrisken. Där gällde det att stänga till bussen och trycka ner gaspedalen i botten.
  Deltagarna på resan var mellan 20 och 40 år gamla. De hade inget gemensamt innan resan började. Men efter ett tag börjar relationerna att frodas.

Kärleken spirade i värmen
  – Det blir en del kärlek. Och ett bröllop. Du kan ju tänka dig hur det blir när 40 främlingar är instängda på en buss i 50 graders värme. Det var just det sociala samspelet som var så spännande. Och det faktum att gruppen är så heterogen gör det inte sämre, säger Johan Sandström.
  Aftonbladets tv-skribent Jan-Olov Andersson utsåg i sin krönika i lördags ”Karavan” till det mest spännande tv-projektet i år.

Sänds på bästa lördagstid
  Och SVT:s förhoppning är att serien ska engagera lika mycket som ”Expedition: Robinson”. Därför väljer man att sända den på bästa sändningstid på lördagskvällarna.
  – Det här är riktig verklighet, inte konstruerat som ”Robinson”. De här männi-skorna hade gett sig av på den här resan ändå, säger Johan Sandström.
Malin Hendriksen
[email protected]

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE