Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 18 JANUARI 1999
  

Komedi? – Ja, tack
Persbrandt slipper buffelrollen i nya filmen


FÖRSTA KOMISKA ROLLEN Mikael Persbrandt spelar i ”Vuxna människor” en mångsysslare med trassliga relationer. ”Han är kanske inte helt lyckad, det är mycket snack, liten verkstad”, säger Persbrandt om sin rollfigur.
Foto: PETER KNOPP

Han är de senaste årens största buffel i tv och på bio.
  Nu gör Mikael Persbrandt, 35, sin första komiska roll, i ”Vuxna människor”.
  – Det är ju inte så att jag har tackat nej. Ingen har frågat mig helt enkelt, säger han.
  ”Vuxna människor” är Felix Herngrens och Fredrik Lindströms relationskomedi som utspelas i dagens Stockholm.
  Felix Herngren själv spelar Frank, en 30-årig advokat med barnsliga tankar, ständigt orolig för att avslöjas som en bluff i vuxenvärlden.
  Hans hustru (Karin Bjurström) driver en klädaffär. Där jobbar Rosie (Cecilia Ljung), som är ihop med George, spelad av just Mikael Persbrandt.
n Ännu en buffel?
  – Nja, jag får inte avslöja för mycket om det, jag kan väl säga att det är en rätt trasslig fyrklöver, dessa människors relationer, säger Persbrandt.
  Han var en buffel i tv-serien ”Rederiet”. Ännu jävligare mot sin flickvän, Guldbagge-belönade Johanna Sällström, i filmen ”Under ytan”.

Försvarar rollfigurerna
  Även när han har spelat polis har han varit elak. I bioaktuella ”Hela härligheten”. Och som Gunvald Larsson i hela åtta Martin Beck-filmer de två senaste åren. Två gick på bio, alla finns på video och har visats på Canal+ och kommer så småningom på TV 4.
n Inte rädd för ”typecasting”, för att hamna i ett och samma rollfack?
  – Jag lever ju 80 procent av mitt liv på teatern, det är bara det att det man gör på film och i tv blir mer uppmärksammat.
  Mikael Persbrandt försvarar sina rollfigurer. Menar att till exempel Gunvald Larsson i Beck-filmerna redan i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös böcker var skapad som den attackerande typen.
  – En av filmerna skildrade människan Gunvald mer, den sorg han kände när han körde ihjäl en flicka. Men folk minns mest hans elaka repliker. Och det går hem, Gunvald verkar väldigt populär bland dem som har sett filmerna.
n Ingen risk att folk ska tro att du själv är som dina rollfigurer?
  – Nä, ännu har ingen tant slagit mig i huvudet med sin handväska i alla fall. Fast visst händer det fortfarande att folk kommenterar rollen i ”Rederiet”, såporna har ju sådan genomslagskraft.
  Nya filmens George jobbar med media och nöjen.
  – Han är en mångsysslare. Det är en sådan kille man inte får grepp om. Kanske inte helt lyckad, det är mycket snack, liten verkstad.

Komedi på allvar
  Och Mikael menar att det är lika viktigt att spela rollfigurer på allvar i komedier som i andra mer allvarliga historier.
  – Man ska ju skratta med folk man ser, inte åt dem.
  – Fast jag skrattar ju förstås åt allt Felix Herngren gör, nästan bara han ställer sig upp...
Jan-Olov Andersson
[email protected]

STARK ROLLISTA I relationskomedin ”Vuxna människor” medverkar Källa Bie, Cecilia Ljung, Fredrik Lindström , Karin Bjurström, Mikael Persbrandt och Felix Herngren. Lindström och Herngren ska även regissera filmen.
Foto: PETER KNOPP

Har premiär på bio i höst
Film: ”Vuxna människor”. Manus/regi: Fredrik Lindström, Felix Herngren. Skådespelare: Felix Herngren, Karin Bjurström, Cecilia Ljung, Mikael Persbrandt, Källa Bie, Magnus Härenstam, Fredrik Lindström. Budget: 14 miljoner kronor. Inspelning: I Stockholm under januari–april. Premiär: Kring månadsskiftet augusti–september.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE