Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 11 JANUARI 1999
  

Först knockade han Sverige med Gyllene Tider, sedan världen – med Roxette.
På tisdag fyller han 40 år. Här är andra delen i Aftonbladets granskning av fenomenet Per Gessle. I dag handlar det om pengarna.


”Han är god för en halv miljard”

Aftonbladet synar mångmiljonären Per Gessles imperium

Namn: Per Håkan Gessle. Född: I Halmstad den 12 januari 1959. Bor: I lägenhet på Strandvägen i Stockholm och i villa i Halmstad. Familj: Frun Åsa och sonen Gabriel, drygt ett år. Inkomst: Tog ut 965 700 kronor i lön 1997. Har en personlig förmögenhet på 35 405 177 kronor. Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Lumpen: Blev frikallad på grund av ”psykisk störning”. Gjorde sitt bästa för att slippa.
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Per Gessle är en av Sveriges rikaste män – med över 200 miljoner kronor i tillgångar.
  Han är också en av Sveriges största skattebetalare.
  1997 betalade han 15 miljoner i skatt, via sina bolag.
  Per Gessle behöver inte precis vända på slantarna hemma i lyxvillan i Halmstad. Aftonbladets kartläggning av hans ekonomi visar att han bara i sina svenska bolag har tillgångar på runt 200 miljoner kronor.
  Till det kan man lägga alla pengar som finns i Roxettes gemensamma bolag utomlands, Hotell Tylösand i Halmstad med tillgångar på 95 miljoner och inte minst rättigheterna till allt låtmaterial.

”Det är helt påhittat”
  Hade han bestämt sig för att sälja till exempel en låt som ”Listen to your heart” som fortfarande efter elva år ligger på listorna i USA så skulle han kunna få mångmiljonbelopp.
  Tidningen Månadens affärer uppskattade för några år sedan Per Gessles förmögenhet till över en halv miljard kronor. I en intervju i Aftonbladet 1995 förnekade han det.
  – Det där är helt påhittat! Bara en värdering av mitt musikförlag Jimmy Fun. Jag har copyright på 250 låtar och det är klart att de är värda pengar. Men hur mycket? Jag har ingen aning.
  Han är en av de svenska popstjärnor som har bäst koll på sin ekonomi. Trots det vill Per Gessle gärna tona ner sin egen roll när det gäller de affärsmässiga besluten.
Dokument: Per Gessle I GÅR: Från etta i matte till etta - i USA. På tisdag fyller han 40 år - Aftonbladet granskar Per Gessles väg mot världstoppen
I MORGON: Wennman möter Gessle.
  – Mitt ekonomiska kunnande är oerhört begränsat. Fast bredvid Marie som är otroligt ointresserad och okunnig så framstår jag som Dow Jones själv. Men när jag pratar med folk som jobbar med affärer märker jag att jag inte kan ett skit. Folk tror bara att jag är oerhört slipad och ingen är gladare för det än jag. Hellre det än att vara kusinen från landet som alla försöker blåsa, har han sagt i en intervju.

Handlar på extrapris
  Han skulle kunna påminna om att han tilldelades en etta i matematikbetyg när han gick ut gymnasiet...
  Men – även om han själv säger sig vara ganska ointresserad av pengar, är Per Gessle, dokumenterat ekonomiskt sinnad. Nästan lite snål. Själv beskriver han sig som någon som fortfarande köper kaffe när det är extrapris i affären.

Delar på allt – utom pengarna
  Åsa Nordin, Pers fru, sade i slutet av 80-talet upp sig från sitt jobb som fotograf bara för att kunna följa med honom när han turnerade. Fram till sonen Gabriels födelse var hon anställd som Pers personliga assistent.
  De delar på allt, men inte Pers förmögenhet. Innan de gifte sig 1993 upprättades ett äktenskapsförord där Åsa avsäger sig rätten till allt maken Per tjänar in.
  Grovarbetet med Per Gessles ekonomi sköter sedan många år tillbaka Janne Beime, som genom sitt företag Desert har hand om många kändisars pengar. I Gessles fall handlar det om sex företag som har hand om hans privata pengar. Dessutom har Roxette två svenska bolag och flera utländska, som tar in alla pengarna popbandet tjänar.
  Per Gessle tjänar inte bara mycket pengar. Han betalar en hel del i skatt också. När Skattebetalarnas förening 1995 gjorde en sammanställning över Sveriges största skattebetalare kom Gessle på tredje plats. 1997 betalade han och hans bolag nästan 15 miljoner kronor i skatt.
  Roxette har inte släppt en skiva sedan ”Crash Boom Bang” 1995. Men Gessle har inte saknat inkomster under den tiden.

Sålt 40 miljoner skivor
  Återföreningsturnén med Gyllene Tider drog in 60 miljoner i biljettintäkter och bandets album sålde mycket bra. Den som får störst bit av den kakan är dessutom Per Gessle.
  Och intäkterna lär inte bli mindre i framtiden. Den 22 februari kommer Roxettes nya album ”Have a nice day”. Hittills har duon sålt sammanlagt 40 miljoner skivor världen över och skivbolaget räknar med att den nya skigvan kommer att sälja minst fyra miljoner album runt om i världen.
Malin Hendriksen
[email protected]


Så här spenderar han sin förmögenhet

Bor: Makarna Gessle delar sin tid mellan den 500 kvadratmeter stora 27 miljoners-villan med strandtomt i Halmstad och etagelägenheten på Strandvägen i Stockholm.
Kör: Den berömda Ferrarin finns fortfarande i garaget i Halmstad, men är efter sonen Gabriels födelse avställd. Samma sak med en Harley Davidson-motorcykel och en Indian Big Chief-jeep. Bilarna den lilla familjen använder är istället två Mercedes, en 420 och 600.
Intressen: Förutom dyra bilar är det konstsamling som gäller. När han köpte Hotel Tylösand började han genast att planera för ett eget konstgalleri. Konstsalongen som tidigare haft lokaler på hotellet blev uppsagda och istället öppnade Gessle galleriet Tres Hombre Art där han bland annat ställer ut tavlorna han köper. Konstintresset hade han redan innan han blev berömd. De första Gessle köpte när pengarna började rulla in från Gyllene Tider 1981 var en sextiotalsskulptur av konstnären Fernandez Arman. Numera innehåller samlingen även några godbitar av Picasso och andra kända konstnärer.

 MER NÖJE