Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 10 JANUARI 1999
  

Dokument: Per Gessle
Från etta i matte till etta – i USA
1999 Det blir tio år till Minst. Häromdagen avslöjade Aftonbladet att Gessle och Roxette skrivit ett nytt tioårskontrakt med EMI.
Foto: MATS STRAND
1981 Gyllene Tiders första album 1980 blev en enorm succé. Året efter var Micke Andersson, Mats Persson, Per Gessle, Anders Herrlin och Göran Fritzon redan megastjärnor.
Foto: BO HOLST

Redan från början var målet att bli störst i Sverige
1982 Gyllene Tider fortsätter men gruppen är på väg mot splittring. Kulmen på publikhysterin nåddes året innan vid konserten på valborgsmässoafton då tre människor trampades ihjäl.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM/Aftonbladet bild
1992 Albumet ”Joyride” som kom 1991 blev en världssuccé och gav Roxette både en fjärde USA-etta och ett berg av Rockbjörnar.
Foto: PETER KJELLERÅS
1993 Per gifter sig med Åsa Nordin i Västra Strös kyrka. De träffades redan 1984. Sonen Gabriel föds 1997.
Foto: TOMMY MARDELL

Namn: Per Håkan Gessle.
Född: I Halmstad den 12 januari 1959.
Bor: I lägenhet på Strandvägen i Stockholm och i villa i Halmstad.
Familj: Frun Åsa och sonen Gabriel, drygt ett år.
Inkomst: Tog ut 965 700 kronor i lön 1997. Har en personlig förmögenhet på 35 405 177 kronor.
Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet.
Lumpen: Blev frikallad på grund av ”psykisk störning”. Gjorde sitt bästa för att slippa.


På tisdag fyller han 40 – Aftonbladet har kartlagt Per Gessles väg mot världstoppen
Det började fredagskvällen den 12 maj 1978 på Bio Reflex i Getinge utanför Halmstad.
  Gyllene Tiders första konsert lockade bara 20 personer att betala inträdet på 10 kronor.
  Två år senare var Per Gessle Sveriges hetaste popstjärna och publikhysterin orsakade dödsfall.
  
Per Gessle var yngst av tre syskon. Och som ett typiskt yngsta syskon var han nog ganska mycket mammas pojke. Han tyckte om att läsa, måla och – inte minst – lyssna på musik.
  Första skivan var The Kinks ”Kontroversy” som han köpte av sin storebror för fem kronor. Den finns än i dag med i skivsamlingen. Det var början till en livslång passion, musiken.
  För Per, liksom många andra unga grabbar, visade det sig genom att han gjorde listor. Han noterade vilka som sålde mest skivor i USA och England, vilka som låg på Tio i topp här hemma och allt skrevs plikttroget ner. Husorganet var engelska musiktidningen Melody Maker.

Det var viktigt för honom att stå ut, att inte vara en i massan. Så han färgade håret i konstiga färger, han klädde sig så att det syntes vem han var. Han var lite av en ensamvarg, mer intresserad av sina listor än av att umgås med andra grabbar. Och han visste redan då vad han skulle bli. Rockstjärna var det enda jobbet. Han tillbringade timmar och åter timmar med att öva på gitarrspelet.
  Men när han började gymnasiet, samhällsvetenskaplig linje på Kattegattskolan i Halmstad, valde han inte musik som tillval, utan bild. Han fick högsta betyg, en femma. Det fick han också på sitt specialarbete som handlade om David Bowie, hans störs-ta hjälte. Engelska var också ett av hans bättre ämnen, men annars var betygen medelmåttiga, treor i det mesta utom matte, som han fick etta i.
  Ingen anade då att han skulle ”få en etta” i USA.
Det var oundvikligt att Per till slut skulle starta sitt eget band. Från början kallade de sig Grape Rock, men snart var Gyllene Tider namnet som gällde.
  Jan-Owe Wikström, journalist och författare till böcker om både Roxette och Gyllene Tider lärde känna Per vid den här tiden.
  – Han har alltid varit väldigt målmedveten. Redan från början var målsättningen att bli etta i Sverige, sedan, när han klarat av det, var det etta i världen. Innan de ens blev kända skrev han ett brev till mig och sa att ni får gärna göra en helsida i tidningen om oss.
  Redan då var Per mycket medveten om vikten att marknadsföra sig. Den första EP:n betalade de själva och för att få ut budskapet lät Per trycka upp affischer som det stod Gyllene Tider har inte SEX låtar, utan fem låtar på sin nya EP. Allt utom ordet sex var jättelitet.

Per såg så otroligt prydlig ut. jag var nog lite skeptisk
  – Vi satte upp en i rondellen utanför Halmstad och bilisterna höll på att köra av vägen när de försökte läsa vad som stod på den, berättar Jan-Owe Wikström.

Till slut fick skivbolaget EMI upp ögonen för det halländska popbandet. I ungefär samma veva träffade Per Marie Fredriksson för första gången. Hennes band Strul delade replokal med Gyllene Tider.
  – Första gången jag såg Per tyckte jag att han såg så otroligt prydlig ut. Jag var nog lite skeptisk. Vi andra var ju mer hippieaktiga, men Per var en elegant och väluppfostrad ung man. Efter en repetition kommer jag ihåg att han körde mig hem i sin gula Passat och han berättade om kontakten med EMI. Vi blev till slut väldigt goda vänner.
  Gyllene Tider spelade in sin första LP 1980. Den blev en enorm succé, liksom den efterföljande turnén.
  Hela Gyllene Tider-hysterin nådde sin kulmen på valborgsmässoafton 1981 när tre personer trampades ihjäl vid en konsert.
  1983 splittrades Gyllene Tider. Per försökte sig på en solokarriär, men hans mer Lundell-inspirerade skivor sålde inte speciellt bra.

Han är samma kille i dag. Bara lite miljonskadad.
  När hans karriär låg i träda träffade Per Åsa Nordin, kvinnan som han 1993 skulle gifta sig med. Och trots att han om och om igen har sagt att han inte är familjetypen var det 1997 dags för deras första barn, Gabriel Titus.

Neverending love var låten som 1986 tog honom upp ur karriärssvackan. Duetten med Marie Fredriksson blev en jättehit i Sverige. Med skivan ”Look sharp” kom det internationella genombrottet och snart hade Per nått ytterligare en av sina drömmar, att bli etta i USA. ”The Look” ståtade på första platsen i april 1989. ”Listen to your heart” gjorde om bedriften.
Med albumet ”Joyride” 1991 spädde han på med den gigantiska hitballaden ”It must have been love”. I Sverige blev han och Marie frimärke.
  Han var störst i världen.
  – Genom allt det här har han inte förändrats speciellt mycket. Han är fortfarande samma kille, bara lite miljonskadad. Det blir lite mycket grejer och pengar när man tjänar dem så snabbt, man får andra vanor, säger Rolf Nygren, som var vd för EMI under större delen av Pers karriär.
  Och han tror att Roxette kommer att fortsätta att hålla.
  – Bara de förändrar sig så. Per kommer nog inte att ge upp, det är inte hans stil.
  I fredagens Aftonbladet avslöjade Gessle att det var klart med ett nytt tioårigt skivkontrakt för Roxette.
Malin Hendriksen
malin.hendriksen@aftonbladet.se

I MORGON:
Aftonbladet synar Gessles miljonimperium


 MER NÖJE