Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 23 DECEMBER 1998
  

”Vi spelar inte – inte ens för 18 miljoner ”


DET BLIR INGEN ÅTERFÖRENING Joakim Thåström låter sig inte lockas av 18 miljoner för tre konserter med ett återförenat Ebba Grön. – Jag förstår inte hur jag skulle kunna uppbåda den nödvändiga entusiasmen, säger han till Aftonbladet.
Foto: HENRIK GRÖNBERG

Ångesten stoppar Thåström från att ta det feta anbudet till Ebba Grön

18 miljoner kronor för tre spelningar sommaren 1999.
  Det erbjudandet har Ebba Grön fått och gitarristen och sångaren Joakim Thåström i dagarna tackat nej till.
  – Pengarna är kanon men priset är för högt, säger han.
  1998 är snart till ända och det har varit Ebba Gröns år. I slutet av april kom ”Ebba Grön Live” och nyligen släpptes en 4-cd-box, kort och gott kallad ”Boxen”. Bägge verken har hyllats av en i stort sett enig kritikerkår.
  Men nu är det slut. Inga fler skivor. Ingen återförening. Thåström tackar blankt nej till 18 miljoner kronor för tre spelningar (tänkta tider och platser: Malmö Stadion 2 juli, Råsunda 4 juli, samt en konsert under Visbyfestivalen 8–11 juli).
  Bakom erbjudandet står NSPM Produktion & Musik AB.
18 miljoner. Varför tacka nej?
  – Det är inte så att jag har så mycket pengar att jag har råd att nobba, egentligen. Men vadå, Ebba Grön var väl ett band som slutade för 17 år sen, när Fjodor hoppade av och splittrade det. Och jag är fullkomligt ointresserad av att återuppliva gamla lik, det skulle bli fruktansvärt pinsamt.
  Meningarna inom bandet går isär. Fjodor tror inte bara att energin från de aktiva åren skulle kunna återskapas, den skulle kunna intensifieras.
  Thåström är av diametralt motsatt uppfattning.
  – Ebba Grön bevaras bäst av att bandet får vila i frid. Jag vet att det är så. Dessutom, jag har för tillfället inte tid att tjäna så mycket pengar, jag håller ju på med en egen platta och nån återförening har aldrig ingått i planerna.
  Det var länge sen Thåström levde det liv som låg till grund för Ebba Grön.
  – Att då ställa sig upp vid 40 års ålder och sjunga gamla punklåtar om förorten, en förort som jag inte ens varit i på 20 år...
  Energi. Och mer av varan än nån annan. Det förklarar varför Ebba Grön av de flesta rankas som landets genom tiderna bästa rockband.
  – Jag vet inte var den energin skulle komma ifrån i dag, hur jag skulle kunna uppbåda den nödvändiga entusiasmen.
Gaget...
  – Visst, det är skitmycket deg. Men den ångest jag skulle känna inför att gå upp och göra den grejen... Så mycket valium finns inte att samla ihop i hela Sverige att jag skulle fixa det. Får kalla kårar bara jag tänker på det.
  – Fan, pengarna hade varit kanon, men priset för att få dem är för högt. Märkligt. Men så känner jag.
  Thåström är säker på att han, Fjodor och Gurra i dag inte förmår att återskapa Ebbas sound. Delvis på grund av att han själv under långa perioder lämnat gitarren i fred.

”Jag är en sämre gitarrist i dag”
  – Jag är en sämre gitarrist. Okej, nu sitter jag och spelar gitarr, men jag menar, jag har inte riktigt... Jag har inte samma attack längre helt enkelt.
  Inga pengar i världen kan få honom att återbilda bandet.
  – Boxen är slutpunkten, absolut. Eller... De får komma igen om 15 år, men det är väl tveksamt om nån är intresserad då, säger han och garvar.
  Thåström har inte sjungit på svenska sen ”Xplodera mig 2000” (-91) och redan då var han inne på ett industriellt, stenhårt sound som utvecklades på de tre plattorna med Peace Love & Pitbulls. För att finna en mera traditionell rockplatta måste man gå ännu längre tillbaka i tiden.
  Emellertid. Nu är det snart dags igen. I april går han in i studion, bland annat uppbackad av Whales rytmsektion, Heikki Kiviaho (bas) och Jörgen Wall (trummor).
  – Det känns bra. Jag håller på hela tiden och skriver, sen vet man inte hur det går, men... Jag har sju låtar klara och ska börja repa med bandet om så där en och en halv månad. I september ska plattan släppas.
  Tills ganska nyligen hade Thåström sitt högkvarter i trakterna av Hallandsåsen. Lantligt och vackert. Men ingen jordmån för rock’n’roll.
  – Jag fick problem när jag satt på landet, detText: Tore Börjesson blev bara ballader, så jävla segt. Du vet, jag gick omkring i det där huset och fick inga kickar utifrån, 200 kvadratmeter, alldeles själv, och hälften av tiden var det dimma... Jävligt skumt.
  Sen dess har han bytt miljö med det är inte därför rock’n’roll-låtarna börjat komma.
  – Nej, förmodligen mera på grund av det ständiga kaoset i mitt privatliv, som inte blir bättre direkt, utan bara förvärras hela tiden...

Klassiska på sex år
Namn: Ebba Grön, Medlemmar: Joakim Thåström, gitarr, sång. Fjodor (Lennart Eriksson), bas, sång. Gurra (Gunnar Ljungstedt), trummor. Från -81 medverkade också Stry Terrarie (Anders Sjöholm) i gruppen (keyboard, sång). Bildat: December 1977. Splittrat: Februari 1983. Album: ”We're only in it for the drugs” (-79), ”Kärlek & uppror” (-81), ”Ebba Grön” (-82), ”Samlade Singlar” (-83, endast lp), ”Ebba Grön 1978-1982” (-87), ”Ebba Grön Live” (-98), ”Boxen” (-98). Samlingar: Medverkar bl a på ”Oasen – en gång måste nånting hända när allt slår in” (–79). Film: ”Ebba – the movie (-82, video). ”Operation Leo” (-81, filmmusik).

 MER NÖJE