Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 1 OKTOBER 1998
 

”Missförstå inte, jag älskar Asien”


VILL BARA VÄL Dr Bombay försäkrar i dag att han inte haft för avsikt att håna någon med sin stil och sina låtar. ”Jag är ingen rasist”, säger han.

Dr Bombay svarar på kritiken från Indiens ambassadör

Skrupelfria indiska taxichaufförer och människoätande tigrar.
  Fördomar eller humor?
  – Missförstå mig inte, jag älskar ert land! säger Dr Bombay till det indiska folket.
   I går berättade Aftonbladet om hur Indiens ambassadör Sushil Dubey var bekymrad över den felaktiga bild som spreds av hans land genom popstjärnan Dr Bombays texter.
  I dag svarar den dansksvenske före detta countryrockaren Jonny Jakobsen, alias fejk-indiern Dr Bombay, på kritiken. På bruten engelska.
  – Jag blev väldigt, väldigt ledsen när jag läste tidningen. Det sårar mig verkligen när de säger att jag skämtar om Indien. Jag reste runt i Asien med min mamma när jag var liten och älskar människorna där.
  Dr Bombays senaste hit ”S.O.S (The tiger took my family)” handlar om hur en tiger äter upp två indiska män innan den dödas – med en slangbella.
  ”Den indiska tigern är ett ädelt djur och äter inte upp hela familjer. De riktiga mördarna är vi människor”, sa ambassadören Sushil Dubey till Aftonbladet.
  Dr Bombay låter ångerfull när han förklarar:

”Det slutar lyckligt”
   – Om ambassadören ser videon till låten förstår han vad jag menar. Där är tigern en vacker flicka som tagit min familj bara för att jag ska jaga henne. Det slutar lyckligt med att vi blir tillsammans och inte med att jag skjuter några tigrar. Jag hoppas att ungdomarna i Sverige förstår det.
Förstår du att en del kan uppfatta dina texter som förlöjligande?
  – Ja, litegrann. Men allt handlar inte om Indien. Jag gör europeisk musik i indisk stil, jag är ingen rasist.
Du tror inte att det finns viss risk att du sprider en felaktig bild av Indien?
  – Nej, jag tror folk får en lycklig reaktion av Indien genom min musik. Jag vill lära svenskarna att tänka på Indien som ett bra och kul land.
Vad skulle du vilja säga till den indiske ambassadören?
  – Missförstå mig inte, jag älskar ert land och alla asiatiska människor. Ni ger mig så mycket och jag vill kunna ge något tillbaka.

Namn: Dr Bombay alias Jonny Jakobsen. Född: 1963. Familj: En 15-årig son. Bor: I en tvåa i Köpenhamn. Bakgrund: Munkförsäljare i Malmö, popartisten Dr Mambo och countryrockaren Johnny Moonshine.Mera nöje