Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 3 SEPTEMBER 1998
 

’Jag har gömt många som hoppat av från sekter’


INTE BARA SKÅDESPELARE Richard Carlsohn som spelar sektmedlem i såpan ”Vänner och fiender” har med egna ögon sett vad sekterna kan ställa till med. ”Det är destruktiva kontrollapparater uppbyggda av maktmänniskor.”
Foto: MATS C:SON

Nu spelar Richard Carlsohn sektmedlem i ”Vänner och fiender”
I ”Vänner och fiender” spelar han en engagerad sektmedlem.
  Själv har Richard Carlsohn vid flera tillfällen hjälpt avhoppare.
  – Några av dem har gömt sig hemma hos oss, berättar han.
   Första gången Richard Carlsohn kom i kontakt med en sekt var för tio år sedan. En närstående var med i Livets ord och tog sig ur.
  – Det var som en helt ny värld som öppnades för mig. Jag blev intresserad och engagerad av hela problematiken, berättar han.
  – Jag är själv troende och för mig är det inget konstigt att söka meningen med livet, men det är fel när det går över till något helt osunt. De här sekterna har ingenting med tro att göra. Det är destruktiva kontrollapparater uppbyggda av maktmänniskor.

Träffade avhoppare
   Via andra vänner träffade Richard sedan andra avhoppare.
  – Vi gömde några hemma. En kvinna med två små barn som flytt från en sekt i Småland.
Kändes det inte konstigt att spela sektmedlem?
  – Nej, det var mer en utmaning. Jag har sett på nära håll hur manipulerande och nedbrytande de kan vara. Jag tog också fasta på vad en av avhopparna berättat för mig. Hur värvarna finns där plötsligt när folk mår dåligt och bombarderar dem med kärlek. Du får intrycket av att de bara bryr sig om ditt bästa. För värvarna är inte de extrema, då skulle sekterna aldrig kunna växa.
  Richard berättar att regissören tyckte att han agerade lite väl ”normalt”.
  – Men jag sa ”tro mig, du ser inte på dem att de är fanatiker. De träffar du inte förrän du dragits längre in i nätet”.
  Förutom ”Vänner och fiender” kommer Richard i höst att synas i musikalen ”42:nd Street” på Slagthuset i Malmö.
  Richard har i första hand gjort sig känd i Sverige som musikalartist. Men egentligen var det teater som lockade honom till scenen från början. För Richard är det viktigt att göra material som har något att säga, inte bara till publiken, utan också till honom själv.
  1996 flyttade han till Tyskland för att spela huvudrollen i ”Sunset Boulevard”. Richard stannade i ett år och trivdes mycket bra med det.
Namn: Richard Carlsohn. Ålder: 33 år. Yrke: Artist. Familj: Pether Öhlén och rottweilern Malte. Medverkat i: Bland annat ”Cabaret”, ”Le Miserable”, ”Sommarnattens leende”, ”Gökboet” och ”Spindelkvinnans kyss”. Aktuell: I ”Vänner och Fiender” på Kanal 5 och ”42:nd Street” på Slagthuset i Malmö.
Har du aldrig drömt om att jobba i London?
  – Jag har fått rollerbjudanden därifrån men tackat nej på grund av att jag varit engagerad på annat håll. Om jag bara var inställd på att sjunga skulle jag nog kämpa för det. Du kan sjunga på ett främmande språk, men när det är talscener och nyanseringar tar det tid att tränga in i den delen av artisteriet. Jag vill inte fundera på ”hur lät jag i kväll”. Dessutom är jobbet likadant överallt.

Flyttar gärna runt
   Annars har Richard inget emot att flytta. Just nu bor han i Malmö, Stockholm, Tyskland och Skövde. Och att dessutom ha en familj är inte alltid så lätt att kombinera.
  – Två människor i karriären kan bli svårt ibland, men man får försöka göra den tiden man har tillsammans värdefull, säger Richard.
  Han och journalisten Pether Öhlén träffades under en intervju för åtta år sedan, och fyra år senare gifte de sig i Stockholms stadshus.
  – Vi försöker jobba nära varandra om det går, fortsätter han.
  Just nu är det i alla fall Malmö som gäller för Richard ett tag framöver.
Vad vill du göra sedan?
  – Mer talteater. Jag har ett drömprojekt på gång med Göran Stangertz som jag velat göra länge.Mera nöje