Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 17 AUGUSTI 1998
 

Här är nästa generation Skarsgård


MED FILMEN I BLODET För Alexander (till vänster) och Gustaf Skarsgård var det inte mycket snack om saken. Båda har valt skådespelaryrket. Men att ha en känd far är inte bara till fördel.
Foto: JESSICA GOW

Alexander & Gustaf gör som pappa – och blir skådisar

Skarsgård – the next generation.
  Nu gör Stellan Skarsgårds barn filmkarriär.
  – Det är jobbigt att inte veta om man får en roll för att man är bra eller för att pappa är berömd, säger Gustaf Skarsgård.
   Biohösten 2010:
  ..och i rollerna ser vi Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Gustaf Skarsgård, Bill Skarsgård, Eija Skarsgård och Valter Skarsgård.
  Framtidsversionen är inte alls otrolig.
  – Folk skulle nog bli jäkligt trötta på oss, säger äldste sonen Alexander Skarsgård, 22.
  Just nu spelar han in den svenska filmen ”Happy End”, med bland andra Harriet Andersson, om en ovanlig vänskap mellan en egotrippad rockmusiker och en en gammal författarinna. Filmen har premiär våren 1999.

”Sam är hjärnan i familjen”
   Gustaf, 17, har redan medverkat i en rad filmer.
  – Jag ville vara som pappa, som alla andra ungar, och det har inte försvunnit. Jag skulle ta livet av mig om jag hamnade på ett kontor hela dagarna, säger Gustaf Skarsgård.
  Av de sex barnen är Sam nog den enda som inte tänker välja skådespelarkarriären, tror Gustaf.
  – Sam är hjärnan i familjen. Han kommer bli ekonom och tjäna massor av pengar och betala för oss andra fattiga flumskådisar.
Namn: Alexander Skarsgård, Ålder: 22 år, Filmer: ”Åke och hans värld”, 1984, Stig Trenter: ”I dag röd”, ”Milky way”, 1985, "Hunden som log", 1990, ”Hem ljuva hem”, 1995, ”Happy End”, 1998.
Namn: Gustaf Skarsgård, Ålder: 17 år, Filmer: ”Prima Ballerina” 1996, ”Coq Rouge”, 1997 , ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, 1992, ”Hem ljuva hem”, 1994, ”Skuggornas hus”, 1995, ”Vem vill ha en idiot”, -98.

  – Valter som bara är tre år är jättesöt, han kommer nog att bli Pampersmodell en dag. Eija som är sex är rätt flummig så hon faller säkert för teatern. Sedan har vi åttaåriga Bill, han har redan provfilmat för en grej.
  – Men vadå, det funkade ju för Baldwinfamiljen.
  Om Gustaf Skarsgård alltid har vetat att det var skådespelare han ville bli, var Alexander länge osäker.

Upmärsamheten blev pressande
   Efter rollen som magre Kalle Nubb i ”Åke och hans värld” 1994, gjorde han huvudrollen i ungdomsfilmen ”Hunden som log” 1990. Men uppmärksamheten efteråt blev för pressande.
  – Jag hade inte speciellt bra självförtroende som tonåring och tyckte det var läskigt att folk tittade efter mig på gatan. Nu har jag mognat och hittat min egen identitet. Och det är skådis jag vill bli, säger Alexander Skarsgård.
  Ändå tycker han att det är märkligt att folk tar för givet att han skall gå i pappas fotspår.
  – Varför utgår ingen från att jag skall studera till läkare som mamma? Men folk tror man blir lyckligare om man är berömd.

Vill börja med teater
   Att heta Skarsgård har både sina fördelar och nackdelar.
  – Man får ett krav att göra bra ifrån sig och folk kommer att jämföra oss med pappa. Det som är jobbigast är att inte veta om man fått en roll för att man är bra eller för att pappa heter Stellan Skarsgård, säger Gustaf Skarsgård.
  Han vill ägna sig åt teater ett tag för att lägga en grund att stå på, precis som Stellan gjorde under sina år på Dramaten.
  – Det lockar mig inte alls att åka till Hollywood och spela rysk bov.Mera nöje