Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 15 AUGUSTI 1998
 

Magnus Uggla gör huvudroll i ny musikal

Magnus Uggla ska spela en huvudroll i en musikal för första gången i Malmö i januari.
Foto: MATS STRAND

Spelar gangster mot Sven-Bertil Taube

Magnus Uggla spelar gangsterledare i musikalen ”Tiggarens opera” i januari.
  Något han bävar för.
  – Jag gör det verkligen med skräckblandad förtjusning, säger han.
  ”Tiggarens opera” hade premiär i nådens år 1728 och är sannolikt världens första musikal.
  På sin tid var den väldigt nyskapande då den drev friskt med etik och moral. Och istället för prinsar och prinsessor visade den upp hallickar, horor och hälare.
  Musikalen sätts nu upp på Malmö Musikteater. Den regisseras av Philip Zandén och i rollerna syns, bland anndra Sven-Bertil Taube och Berit Carlberg.
  Magnus Uggla gör rollen som MacHeath– en gangster med många kvinnor i Londons undre värld.
Du har fått erbjudanden tidigare, varför tackade du ja till just detta?
  – För att det är en seriös grej, rejält annorlunda jämfört med det jag gjort tidigare. Okej, det är ingen opera trots att föreställningen heter ”Tiggarens opera”, mera en musikal. Men att få åka ner till Malmö och vara pryo på den här musikalen känns oerhört spännande. Ungefär som när jag hoppade in i Povel Ramels ensemble för tio år sedan. Man lär sig otroligt mycket av det. (Han medverkade 1992 i Ramels succéuppsättning ”Knäpp igen!”)
”Spännande”, säger du. Det är inte med ”skräckblandad förtjusning” som du ser fram emot premiären den 29 januari?
  – Skojar du! Det är verkligen skräckblandad förtjusning. Speciellt eftersom det handlar om seriös musik. Jag har visserligen lekt lite med den genren som i till exempel ”Fula gubbar”, men... Ja, fast det är väl mera Philip Zandéns problem, han vet ju hur jag sjunger.
  Philip Zandén tycker att han är perfekt för rollen.
  – Jag är otroligt nöjd med att han ställer upp. Jag tycker att han är en av Sveriges mest personliga artister och han har en stor utstrålning.
  Men i och med att Uggla tackat ja får han det stressigt resten av året.
  – Vi börjar repetera i mitten av oktober och då gör jag ju min krogshow på Trägårn i Göteborg, så det blir till att pendla Göteborg-Malmö där.
  – Jag vet inte hur mycket en människa orkar med... Jag får väl se upp så att jag inte börjar sjunga musikallåtar i krogshowen (skratt!).
Du tackade en gång nej till rollen som Joker i ”Rederiet”, skulle du tacka ja till en sådan förfrågan i dag?
  – Jag är glad att jag tackade nej den gången, för Johannes Brost är så himla bra i den rollen. Men skulle det gå bra i Malmö så vill jag gärna prova på en ren skådespelarroll efter det. Men inte i en såpa, det är lite för snabba ryck för min smak.
Ronny Olovsson, Markus Larsson

Namn: Per Allan Magnus Claesson Uggla. Ålder: 44. Familj: Fru och tre barn. Bor: Stockholm Aktuell: Har premiär med sin föreställning ”Nya drygare Uggla den 23 september i Göteborg. Börjar repetera ”Tiggarens Opera” i mitten av oktober. Musikalen har premiär den 29 januari.


Mera nöje