Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 26 JULI 1998
 

Jakob Hellman på scenen igen
Överraskade alla med hemlig spelning i Piteå
PITEÅ. En hyllad skiva och två grammisar. Sen försvann han.
  Men i går stod han på scen och sjöng igen.
  Jakob Hellman, Sveriges mest saknade artist.
   Han är nog Sveriges mest mytomspunna artist. Och saknade också. I alla fall om man ska tro de 121 musiker, skivhandlare och journalister som i Nöjesguiden förra året röstade fram den bästa svenska skivan någonsin:
  Jakob Hellmans första och hittills enda album ”...och stora havet” från 1989.
  I våras släpptes den på nytt, kompletterad med sju spår från singelbaksidor och samlingsplattor.

Märkligt tyst sedan 1989
   Men sen 1989 har det varit märkligt tyst runt Jakob Hellman. Han har hörts köra på andra artisters plattor, och nån gång har han sjungit countrylåtar live. Och om man tittade noga kunde man se honom som strandtrubadur i tv-serien ”Dolly & Dolly” i april i år.
  Men i går stod han på scen igen. I Piteå. Nästan på hemmaplan för Voullerim-sonen. I alla fall med norrländska mått mätt.
  Det var under Docenterna Allstars spelning på ”Piteå Dansar och Ler” som man kunde se honom sjunga igen.
  När Joppe Pihlgren presenterar honom och låten ”Bakom mina solglasögon” kastar sig folk i publiken fram för att kunna vara med och sjunga, dansa och trängas längst fram.

Ljusblå skjorta och beiga byxor
   I ljusblå skjorta och beiga byxor och med solglasögon i handen kliver han upp på scen och sjunger om att vara sig själv. Sen blir han kvar där uppe och körar under extranumren ”Bensin i blodet” och ”Chick-e-chack”. Men då handlar det mer om att hålla sig i bakgrunden.
  Att Jakob Hellman står på scen med Joppe Pihlgren, Idde Schultz, Niklas Frisk och de andra i Docenterna Allstars är inte helt ologiskt. Under Jakob Hellmans första turné var Joppe Pihlgren med. Jakob stod också på scen med Docenterna redan 1992 på Hultsfredsfestivalen.
  Men någon ny skiva verkar det inte bli. Som Jakob Hellman sa till Aftonbladets Ronny Olovsson 1995 : ”jag vill nog inte tillräckligt mycket”.


Namn: Lars Jakob Olov Hellman. Ålder: 33 år. Bor: Malmö. Uppvuxen: I Voullerim några mil söder om polcirkeln i Norrbotten. Skiva: ”...och det stora havet” 1989. Inkomst: 279 700 kronor. Andra meriter: Har fått två grammisar och hans låt ”Vara vänner” har spelats in av Jumper.

Mera nöje