Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet nöje.
    Måndag 13 april 1998
  ”Det är en utmaning att filma”
Aftonbladet mötte supermodellen Marcus Schenkenberg i New York
Schenkenberg NYTT LJUS PÅ SCHENKENBERG Svenske supermodellen Marcus Schenkenberg har inlett en ny karriär – som filmstjärna. Aftonbladet träffade honom under hektiska inspelningsdagar i New York. – Jag kan tänka mig att fortsätta filma om det slår väl ut, säger han.
Foto: PONTUS HÖÖK

NEW YORK. Svenske supermodellen Marcus Schenkenberg siktar nu på en ny karriär – som filmstjärna.
  Han spelar huvudrollen i filmen ”Crazy”.
  Aftonbladet träffade Marcus under inspelningarna på Manhattan.

Namn: Marcus Schenkenberg.
Ålder: 29 år.
Längd: 1,94 meter.
Ögon: Bruna.
Vikt: 88 kilo.
Skostorlek: 45.
Favoritmat: Pizza, hamburgare, pasta.
Tränar: Sex dagar i veckan – magen varje dag.
Fritidshobbyer: Samlar på klockor, åker mountainbike och spelar videospel.
Karriär: Reste som 17-åring till Los Angeles. Blev upptäckt på stranden av en fotograf. Slog igenom 1991 med Calvin Klein-kampanjen för jeans.

  Marcus Schenkenberg är den enda manliga motsvarigheten till supermodeller som Naomi Campbell, Claudia Schiffer och Cindy Crawford.
  I sommar fyller han 30 och nu tar han första klivet mot en ny karriär.
  Eller det näst första, han hade en liten roll i filmen ”Prins Valiant” förra året.
  I ”Crazy” spelar han huvudrollen, svenske Adam som kommer till New York för att jobba som scenograf på Broadway och återförenas med sina syskon som han inte träffat på många år. Här träffar han Eveline (som spelas av Beatrice Macola från bland annat ”Schind-ler’s list”) och en kärlekshistoria med komplikationer tar sin början.

”Manuset passade mig”
  Anders (Johansson, producent) kontaktade min agent och jag läste manuset, berättar Marcus under en kort paus i filmandet. Jag tyckte att det passade mig och tackade ja.
  – Jag har funderat på att pröva på skådespelandet länge. Och jag har fått anbud från andra håll, men det har mest varit att spela modell, visa mig mycket utan skjorta och så... Och jag har bestämt mig för att inte göra sådana roller.

”Jag har mest fått anbud att spela roller utan skjorta...”
  Marcus erkänner också att det känns bra att börja med en stor roll i en liten produktion.

Hellre en stor roll i en liten film
  – Pressen på mig blir inte lika stor som om det skulle vara en stor Hollywoodproduktion. Jag kan slappna av och ha kul. Samtidigt som det är en stor roll, jag är med i 95 procent av filmen, och jag lär mig så mycket hela tiden.
  Marcus hade så mycket modelljobb inför inspelningsstarten att han inte hann ta så många teaterlektioner som han hade hoppats, men han har assistans av en teaterlärare under inselningen.
  Regissören Fredrik Sundvall är imponerad av Marcus skådespelarprestationer:

”Han är jättebra”
  – Han kommer att bli stor som skådespelare. Vi har bara jublat när vi sett de bitar vi spelat in. Jag trodde på honom när vi erbjöd honom rollen, men sedan har vi blivit mer än glatt överraskade. Mycket mer. Han är jättebra och han jobbar stenhårt.

”Jag kan tänka mig att fortsätta med stora modelljobb”
  – Det är intensivt, medger Marcus. Det är långa dagar, sex dagar i veckan. Jag har inget privatliv över huvud taget just nu. Men det är det värt. Dessutom är det ett plus att inspelningen är i New York så att jag kan bo hemma, så här länge har jag aldrig varit hemma i ett sträck förut.
  Svensk-amerikanska Crazy är en film med mycket låg budget, fyra–fem miljoner kronor. Marcus blir inte rik på sin roll.

”Jag kan välja vad jag vill göra”
  – Nej, men det är värt det. Ekonomin är inte något problem. I dag kan jag välja vad jag vill göra. Om det här går bra tror jag att det är vad jag vill göra, det är en större utmaning än modellandet som jag hållit på med ett tag nu. Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta modella, men bara göra de stora prestigefyllda modelljobbet.
När får vi se dig hemma i Sverige?
  – Jag ska försöka komma hem i sommar, om vädret blir bra. Jag har inte varit hemma sedan förra sommaren så det är verkligen dags.
  


Läs mer - alla nöjesartiklar ur dagens Aftonbladet: