Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
 
  

Nya turer kring dansmomsen

198 UPPROR Bert Karlsson (th) demonstrerar tillsammans med den svenska dansbandseliten utanför Riksdagshuset den tredje oktober. Per Rosengren (v) hade invändningar, men nu har en motion väckts i ärendet.
Foto: LARS OTTOSSON
Dansbandsrörelsens momsprotester kan ge resultat.
  Nu vill riksdagsmannen Kjell Nordström (s) att frågan behandlas på högsta nivå.
  – Regeringen bör ta initiativ till översyn av kulturmomsen, skriver han i en motion.
  
För en vecka sedan demonstrerade stora delar av dansbands-Sverige utanför Riksdagshuset i Stockholm.

Aktionen har tagit skruv
  
Barbados, Thorleifs, Lasse Stefanz och Friends var bara några av de grupper som högljutt krävde att momsen på deras spelningar, 25 procent, sänks. Motsvarande siffra för allt från rock till opera är 6 procent.
  Och aktionen verkar ha tagit skruv. Den 5 oktober lämnade riksdagsmannen Kjell Nordström från Skara in en motion i frågan.
  – Det pågår en livlig debatt om hur hög momssatsen ska vara på kultur. Bokmomsen är ett aktuellt exempel. Ett annat är kravet på sänkt moms på folkparksdans. Det sistnämnda kravet innebär att dansformen ska jämställas med till exempel balett, skriver han och fortsätter:
  – Enligt min mening är det nu dags att ta ett samlat grepp. Regeringen bör därför ta initiativ till en översyn av kulturmomsen. Översynen bör då också innefatta det som har aktualiserats bland annat i samband med kravet på sänkt moms för folkparksdans, nämligen vad som ska inkluderas i begreppet kultur.

Bert hoppas på förändring
  
Dansbandsföreträdarna är i dag givetvis mer än nöjda.
  – Skönt att det äntligen börjar röra på sig. Jag tror att människor inte varit medvetna om hur orättvist läget faktiskt är, säger skivbolagskungen Bert Karlsson.
  – Förhoppningsvis blir det en förändring, annars riskerar den här branschen att dö ut.


  MER NÖJE