Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 4 SEPTEMBER 2000
 
  

Upp till kamp, Staffan Ling
Knallröde västerbottningen leder TV4:s nya aktietävling

Staffan FANAN HÖGT FÖR FONDER I kväll är det premiär
för trotskisten Staffan Ling som programledare i fyrans”Börs-matchen”. – Jag kan nog lära de flesta ett och annat om aktier, säger han.
Foto: ANDERS WEJROT

Namn: Staffan Ling. Ålder: 55 år. Bor: Hus i Umeå. Familj: Fru och två vuxna barn. Inkomst: 552 500 kronor (taxeringsåret 1999). Aktuell: Med aktieprogrammet ”Börsmatchen”, som han leder tillsammans med Rafaela Bjäringer från TV 4:s ekonominyheter. Och genom turnerande tävlingen ”Stadskampen”.
Kommunist och aktiesparare.
  Nu leder trotskisten Staffan Ling ”Börsmatchen” i TV 4.
  – Jag ser ingen motsättning i det, säger han.

  När ”Börsmatchen” drar i gång i kväll sitter en röd västerbottning vid rodret. Så gott som hela sitt vuxna liv har Staffan Ling varit stödmedlem i Trotskij-inspirerade socialistpartiet.
  – Länge var jag politisk idiot och älskade allt som hade med USA att göra. Jag och en kompis brukade gå på bio och memorera nyckelreplikerna i amerikanska storfilmer.
  Men genom studentteatern i Umeå ställdes begreppsvärlden på huvudet. 1967 flyttades fokus från skådespelare som Montgomery Clift till FNL och Vietnam.

”Fick mig att tänka om”
  – Vi gjorde en pjäs vilken var kritisk mot Saigon-regimen. Övriga i ensemblen krävde att jag skulle ta ställning för eller mot kriget. Det i kombination med en pamflett som ville stoppa USA:s utsugning av tredje världen fick mig att tänka om.
  I fjol kom insikt nummer två.
  – När bankräntan slog bottenrekord intresserade jag mig för fonder och aktier. Nu håller jag hyfsad koll på den ekonomiska utvecklingen genom att läsa tidningar och se på tv.
  Så svaret var självklart när förfrågan om att leda ”Börsmatchen” dök upp. Under hösten tävlar tre lag med Stig Malm, Caroline Giertz och Ernst Billgren i spetsen i aktieköp. TV 4 lånar ut 100 000 kronor till respektive team. Varje vecka omplacerar de minst en post.

Tittarna kan vinna en miljon
  Vinnarduon får efter sista programmet behålla sin totalsumma. Via nätet har tittarna möjlighet att kämpa om en miljon kronor.
  – Det blir en bra produktion. Kunde jag i ”Sant och sånt” förklara så barn och föräldrar förstod hur regn uppstår tror jag mig vara nog pedagogisk för att lära de flesta ett och annat om aktier, säger Staffan Ling och skrattar.
  Och han ser ingen motsättning mellan sin politiska övertygelse och det faktum att programmet innehåller moment som en gång starkt förknippades med fienden – kapitalet.
  – Du behöver inte byta grundvärdering för att hålla på med aktier. Välfärdssystemet ser inte ut som det gjorde för 20 år sedan. Genom att skaffa dig kunskap om den nya formen av sparande får du större möjlighet att påverka din egen situation. Förhoppningsvis bidrar jag till att fler inser det.
Lars Johansson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE