Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 1 SEPTEMBER 2000
 
  

Ekman nära kollaps – i ny dramaserie

Gösta Ekman (till vänster) och Göran Ragnerstam (i mitten) spelar huvudrollerna i ”Soldater i månsken” som är gjord av Tomas Alfredson (till höger) och Klas Östergren.
Foto: TOMMY MARDELL

En färja går under och hundratals människor omkommer.
  Men SVT:s ”Soldater i månsken” tar inte upp Estonia-katastrofen.
  – Det handlar om ett obestämt nationellt trauma, säger Gösta Ekman, en av huvudrollsinnehavarna.
  
Tomas Alfredsons och Klas Östergrens nya serie påminner om deras senaste tv-succé ”Offer och gärningsmän”.
  Människoöden löper parallellet med varandra utan att personerna i fråga har en aning om varandras existens. Men så händer något som gör att de förenas.

Nära sammanbrott
  
– Det handlar om individer vilka drivs av mål de inte alltid själv är medvetna om. Två människor på väg mot sammanbrott, säger han.
  Huvudkaraktärerna den här gången heter Rolf och Gunnar, spelade av Göran Ragnerstam respektive Gösta Ekman. Den förste är en hårt arbetande byggmästare som sliter för att hinna umgås med sina två familjer. Den andre är en sjukskriven adjunkt vilken lider av skuldkänslor efter att ha klarat sig undan ett färjehaveri där de flesta av kollegorna mötte döden.

Inga paralleller
  
– Visst bär han på obearbetade känslor. Dramat tar upp frågor som ”varför blev det så här”, och ”hur i helvete kom jag hit?”, säger Gösta Ekman.
  Trots att det är lätt att dra paralleller till Estonias undergång anser samtliga inblandade att det inte är så seriens båtolycka ska tolkas.
  – Absolut inte. Det vore fel att beröra förlisningen utan att gå på djupet med ämnet. Då skulle det bara bli ytligt och fel, säger Tomas Alfredson.
  ”Soldater i månsken” har premiär den 2 oktober och består av fyra entimmesavsnitt.
Lars Johansson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE