Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 30 JULI 2000
 
  

Ainbusk gör en ny platta

515 OMGRUPPERAR Marie Nilsson, Olle Sarri, Josefin Nilsson, Birgitta Jakobsson och Annelie Roswall har flytt till Gotland för att spela in Ainbusk nya skiva.
Foto: MARCO GUSTAVSSON

Därför blev de Ainbusk
Gruppen bildades 1983 i byn När på Gotland under namnet Ainbusk Singers. Kvartetten består av Annelie Roswall, Birgitta Jakobsson samt systrarna Marie och Josefin Nilsson.
Namnet kommer från Maries och Josefins pappa, den gotländske revykungen Allan Nilsson.
På meritlistan finns bland annat showerna ”Lammsång i vargtimmen” ”More Amore” och ”Stjärnklart”, samt singlarna ”Jag mötte Lassie” och ”Älska mig”, komponerade av Benny Andersson. 1998 släppte gruppen fulllängdaren ”Ainbusk”.
Ainbusk sjunger på sista versen.
  Men före avslutningsshowen i höst släpper gotländskorna en ny platta.
  – Vi har inte jobbat ihop på länge så vi är lite nyförälskade i varandra, säger Josefin Nilsson.
  
När Ainbusk spelar in sin andra fullängdare duger bara de gotländska hemtrakterna. Det är där inspirationen finns.
  – Det känns oförskämt bra. Det är en ny kärlek i gruppen nu. Jag är så otroligt lyckligt lottad att jag får jobba med mina älsklingar, säger Josefin Nilsson.
  Med i Visby finns även Olle Sarri. För första gången har nämligen en man släppts in i kvinnokollektivet. På Chinateaterns scen i höst kommer han att ha en betydande roll.

Sarri hyllas
  
Och likt en tupp i hönsgården har han tagit gotländskorna med storm.
  – Det är fantastiskt roligt att ha med honom. Han är den goaste snubben och går jättebra ihop med gruppen. Han är vår nya familjemedlem.
  Men i morgon, när det bär av till studion, får Olle Sarri snällt stanna hemma. På plattan finns det bara plats för de ursprungliga buskarna: systrarna Marie och Josefin Nilsson, Birgitta Jakobsson och Annelie Roswall.
  Liksom på förra plattan har Josefin Nilsson komponerat ett flertal av låtarna. Denna gång tillsammans med Roger Gustafsson. Men även andra låtskrivare kommer att bidra. Vilka det blir är dock osäkert än så länge.

”Bra material”
  
– Vi har väldigt mycket bra material och provar oss fram just nu. Det svårt att säga vad som slutligen hamnar på plattan. Vi måste se vad som sker när vi spelar tillsammans.
  Josefin Nilsson är även på gång med sitt andra soloprojekt. Precis som 1993 sjunger hon på engelska. Skillnaden är att på debutalbumet ”Shapes” var musiken signerad Benny Andersson. På uppföljaren komponerar hon på egen hand.
  – Jag har velat skriva egna låtar väldigt länge men det är svårt när man har jobbat med någon som Benny Andersson. Han är så bra. Men man måste våga för att vinna.
  Just nu ligger dock solosatsningen i träda. I höst är det Ainbusk och premiären på Chinateatern i Stockholm den 25 oktober som gäller.

[email protected]

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE