Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 13 MARS 2000
 
  

629 Namn: Mike Almayehu. Ålder: 17. Yrke: Studerar första året på dramalinjen på Lerums gymnasium. Familj: Mamma och pappa i Addis Abbeba. Bor: I Lerum med kusinen Semeng, 21, som också kom ensam till Sverige som liten. Sämst med Sverige: Vädret och maten ”det är potatis i allting”. Bäst med Sverige: Skolan, mycket fina tjejer.

Mikes liv i det nya landet
253 En skadad eritreansk soldat bärs bort av kamrater.
Foto: AP

FAKTA/KRIGET
Kriget utbröt i maj 1998 och är världens just nu största väpnade konflikt.
Den officiella orsaken var en gränstvist men många experter menar att den egentliga orsaken till kriget är Etiopiens behov av ett utlopp till Röda havet – och påtryckningar från hårdföra nationalister som aldrig accepterat Eritreas utträde ur Etiopien.

Läs Mikes chatt med Aftonbladets läsare.
Elva år gammal flydde han ensam till Sverige från Etiopien och placerades på en flyktingförläggning.
  Mike Almayehu har mycket gemensamt med sin rollfigur Ali i ”Det nya landet”.
  – Jag var rädd för allt möjligt. Så fort jag såg poliser så trodde jag att de hade kommit för att kasta ut mig.
  Två outsiders på väg genom Sverige i en rishög till bil fick den samlade kritikerkåren att jubla högt och 1,3 miljoner tittare att fastna framför teven förra måndagen. Det handlar om Lukas Moodyssons och Peter Birros egenartade roadmovie ”Det nya landet”.
  För 17-årige Mike Almayehu som spelar den utvisningshotade Ali innebär rollen att en dröm gått i uppfyllelse – att bli skådespelare. En dröm som för sex år sedan kändes mycket långt borta.

Hyllad huvudroll
  Då satt han på en flyktingförläggning i Kållered utanför Göteborg i nio månader och väntade på uppehållstillstånd.
  – Jag hade bara med mig en liten väska med kläder och ett band med etiopisk musik. Vi var tvungna att vara på rummet och lägga oss tidigt. Jag tänkte mycket på allt hemma, på vad som skulle hända mig och hur länge jag skulle behöva vänta innan jag fick veta om jag fick stanna.
  Då och då kom polisen till förläggningen för att hämta de människor som blivit avvisade.
  – Familjerna grät när polisen kom och jag tänkte att någon gång kanske de gör så med mig. Jag förstod inte vad poliserna sa, jag trodde de sa taskiga saker om mig.
   Men Mike fick stanna och nu ser hans värld helt annorlunda ut. Dramalinje på Lerums gymnasium och en hyllad huvudroll. Den etiopiska musiken har bytts ut mot hiphop och han har många svenska kompisar.
  I Mikes hemland Etiopien pågår sedan två år tillbaka ett av Afrikas många glömda blodiga krig, med grannen Eritrea. Mikes föräldrar vågade inte låta honom vara kvar utan skickade honom till Sverige.

Obegripligt språk
  – Jag ville egentligen inte åka. Jag visste inget om Sverige, bara att min kusin bodde här. Språket var helt obegripligt, jag trodde aldrig att jag skulle lära mig det.
  Nu flyter svenskan bra och det enda negativa han har att säga om Sverige är vädret, (vi träffas en synnerligen slaskig dag), men potatismos som Ali hyllar så i serien tycker Mike är aningen smaklöst.
  Till sommaren vill han åka tillbaka och hälsa på föräldrarna i Addis Abeba. Han har inte sett dem sedan han lämnade landet för sex år sedan.
  – Jag vet inte om jag vågar, men det känns som om jag måste åka dit. Jag längtar så mycket. Efter vänner, maten, lukterna.

Värme och humor
  Han skall ta med ett videoband med tv-serien. Visa dem ett sommarrosigt Sverige med tokiga flyktingar, ingrodda bönder, nervösa flyktinggömmare och sliskiga porrfilmare. Skildrade med massor av värme och humor.
Hur hade ditt liv sett ut i dag om du inte fått stanna i Sverige?
  – Jag vet inte. Kanske hade jag varit soldat.
Frida Lindqvist
Frida
Lindqvist

  Nu ligger han inte i en skyttegrav i Etiopien. Han ligger i stället etta på innelistan i fredagens Puls. Om man över huvud taget kan göra en sådan absurd jämförelse.
  – Asså, det är så coolt. Jag är så glad, säger han och ler med hela ansiktet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE