Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 14 FEBRUARI 2000
 
  

Patrik Isaksson och Christian Falk med sina Grammisar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Här är årets alla Grammisvinnare
Popartisten Patrik Isaksson tog hem tre Grammisplaketter när seklets första Grammisgala hölls på Kungliga Tennishallen i Stockholm på måndagskvällen.
   -Helt makalöst nu är jag så lycklig att jag bara dör, sade den nöjde guldgossen när han fick kvällen första utmärkelse som årets kompositör.

Povel tog själv galans heders-Grammis ”Jag har inte hängt med i musiken sedan Rolling Stones”
Grabbis 2000 Endast tre kvinnor belönades med Grammisar
Patrik Isaksson avslöjar var han INTE ska hänga sitt pris
Christian Falk: Max Martin borde ha fått pris.
Låtarna, artisterna, recensionerna - lyssna och läs!
Håkan Steen: Eldkvarn utan pris - galans skandal
I vimlet på galan: Efva&Eva, Plura, Lisa Nilsson och alla andra

   Även producenten Christian Falk tog snudd på storslam med utmärkelserna, årets producent, årets dans och inte minst prestigefyllda årets album.
   -Okey, nu kommer klassikern, men den är sant - det här trodde jag verkligen inte, sade en glad Falk när han tog emot sin tredje Grammisplakett.
   Här är årets Grammisvinnare:
Årets Artist
Thåström.
”För en lysande platta och en succéturné genom landet. Folket längtade efter sin utflyttade punkare. Thåström kom tillbaka, sågs och segrade.”

Årets Album
Christian Falk, Quel Bordell
”Med support från Sveriges musikelit, ett knippe imponerande utländska sångfåglar och en oöverträffad känsla för ljuva harmonier och själfullt sväng har Christian Falk blandat samman årets mest välklingande musikaliska röra.”

Årets Pop/rock manlig
Petter, Bananrepubliken
”Med känsla för ord och rytmer tar Petter svensk hiphop ett stort steg framåt på ett passionerat och övertygande sätt”.

Årets Pop/rock kvinnlig
Robyn, My truth
”...med soulgungande låtar och texter hämtade direkt ur hjärtat har Robyn - med sin innerliga och speciella röst - lyckats skapa en lysande uppföljare till debutplattan Robyn is here.”

Årets Pop/rock grupp
Kent, Hagnesta hill
”Kent har med sin fjärde platta cementerat sin position som ett av Sverige ledande rockband. Dom vågar fortfarande utvecklas och beröra.”

Årets Låt
Patrik Isaksson, Du får göra som du vill.
”Med en stark text om vänskap som sätts på prov har Patrik Isakssons melodi hittat till människors hjärtan och där kommer den att stanna länge.”

Årets Kompositör
Patrik Isaksson.
”För att denne debutant lyckats åstadkomma fina harmonier och vackra, välvävda melodier - som har fått många av oss att sjunga med i låtarna under det gångna året”.

Årets Textförfattare
Lars Winnerbäck
”Med sina pricksäkra textrader har Lars Winnerbäck hittat en ny generation lyssnare till trubadurrocken och skapat flera framtida blågula klassiker.”

Årets Nykomling
Patrik Isaksson. När verkligheten tränger sig på
”En debutant - så självklar i både musik och text att han direkt kliver in i Sveriges musikliv som en av de riktigt etablerade”.

Årets Producent
Christian Falk.
”För att Christian Falk svängde mest och bäst 99. För bredd, variationsrikedom och experimentlusta.”

Årets Hård rock
Lok. Naken, Blästrad och skitsur.
”För att dom med glimten i ögat har fört in det svenska språket i den traditionellt anglosaxisk musikstil samt skaffat teknisk och hård musik tillträde i det svenska folkhemmet”

Årets Jazz/blues
Bernt Rosengren Octet. Bernt Rosengren plays Evert Taube.
Bernt Rosengren är inte bara en nestor inom svensk jazz och en tenorsaxofonist med personlighet. Här har han lyckats vitalisera och ge en ny lyster åt den mest spelade av svenska låtskatter. En bedrift det svänger om.”

Årets Visa/Folk
Freddie Wadling. En skiva till kaffet.
”Visan förhåller sig till jazzen som kaffet till kanellängden, det vet Freddie Wadling och esbjörn Svensson Trio. Vällustigt doppar de sin jazzdioftande skiva djupt i den svenska vistraditionen med smakfullt resultat.

Årets Klassiska Album
Cecilia Zilliacus & Bengt Åke Lundin. Svenska violinsonater.
”Violinisten Cecilia Zilliacus och pianisten Bengt-Åke Lundin för deras förnämliga sätt att lyfta fram svenska violinsonater från seklets början”

Årets Barn
Jojje Wadenius. Zoppa.
”Musikalitet och ärliga varma känslor går inte att ta miste på. Lyssnaren får känna och känna igen sig. Skivan lockar till lek, knäppa ryck och samtal om det gudomliga. Utan att vara inställsamma lyckas upphovsmännen vara både underhållande och angelägna. Receptet Wadenius variationsrika musik och Gärdestads lyhörda texter visar att två duktiga kockar kan laga till en osedvanligt mustig soppa, lätt att smaska i sig.”

Årets Dansband
Barbados. Belinda
”En stark partyplatta från dansbandsmusikens nya storstjärnor. En helgjuten samling låtar kryddade med ett fräckt blås och en välgjord och modern produktion.”

Årets Modern dans
Christian Falk. Quel Bordel.
”Den bjuder upp till dans på svettiga dansgolv såväl som i dito sängkammare. Ett odiskutabelt mästerverk som försätter både hjärncellerna och dansmusklerna i givakt.”

Årets textförfattare
Lars Winnerbäck.
”med sina pricksäkra textrader har Lars winnerbäck hittat en ny generation lyssnare till trubadurrocken och skapat flera framtida blågula klassiker.”

Årets musikvideo
Lambretta.Blow my fuses/Absolutely nothing
”En framfusig historia bygger på kreativitet och påhittighet mynnar ut i en unik följetong. Musik och bild i en väl sammansatt helhet.”

Juryns specialpris
Cheirons Productions
”Med starka melodier och cathiga refränger har Cheirons låtskrivare och producenter visat att studion är världens hitfabrik nummer ett just nu. De har med detta tagit Sverige högt upp på topplistan över världens hetaste musikländer.”

Juryns Hederspris
Povel Ramel
”En estradens tusenkonstnär som med musikaliskt leklynne, underfundig humor och en mästerlig behandling av det svenska språket, har skapat en ovärderlig svensk musikskatt med kvaliteter av allra högsta karat.”
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE