Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 26 JANUARI 2000
  

Lars-Erik Berenett.
Foto: MICKE SÖRENSEN
”Jag var nära att kollapsa av Hassel”
HÅRD INSPELNING Action från morgon till kväll höll på att bli för mycket för Lars-Erik Berenett under inspelningen av ”Hassel – förgörarna”. Tempot var oerhört hårt, berättar han.
Foto: FREDRIK HJERLING

Se Lars-Erik Berenett i en dramatisk scen i nya Hassel-filmen
Skaffa RealPlayer G2

Lars-Erik Berenett: Jag är glad att vara tillbaka
Hassels comeback blev tuff.
  Nästan för tuff för Sveriges hårdaste filmpolis.
  – Jag var nära att kollapsa, säger Lars-Erik Berenett, 57.
  
Det är nästan tio år sedan sist. Men på fredag är Lars-Erik Berenett tillbaka i sin succéroll som Roland Hassel på landets biografer.
  Ett filmjobb som tagit hårt på krafterna.
  – Det var ett otroligt hårt tempo, ett tag visste jag inte om jag skulle orka, säger Lars-Erik Berenett.
  I ”Hassel – förgörarna” är Roland Hassel på jakt efter den ryska maffian. Den hänsynslösa ligan skyr inga medel i kampen för att ta kommando över Stockholms undre värld. Våldsmännen drar sig inte för att mordhota poliser och avrätta motståndare i kriminella kretsar.

Actionladdat
  
Den fysiskt krävande inspelningen gjordes i stekande solsken förra sommaren.
  – Några dagar sprang jag i princip från morgon till kväll i 30 graders hetta. Det är tufft när man är 57 bast. Under vissa perioder hade jag dessutom nästan ingen tid över att sova. Jag blev väldigt trött.
Du kollapsade fysiskt?
  
– Det var nära. Jag var med i nästan varje scen och när jag knappt fick sova på nätterna gick jag på knäna.
  Normalt sett är Lars-Erik Berenett noggrann med att sköta hälsan. Yoga på morgnarna och sund kost är viktiga inslag i vardagen. Men under filminspelningen fick det mesta stå tillbaka.
  Det viktigaste var att få tid att vila.
  – De flesta skådespelare brukar säga att filmandet mest är en lång väntan, men så var det verkligen inte i det här fallet. Jag gick i princip från tagning till tagning utan vila.
  Lars-Erik Berenett påpekar dock att filmteamet skötte sig mycket professionellt. Och att han är väldigt glad att vara tillbaka i rollen som Hassel.

Delar kritiken
  
– Min respekt och kärlek till rollfiguren finns fortfarande kvar. Han har ett socialt patos och jag delar hans kritik mot nedskärningarna som drabbat dagens samhälle.
  Roland Hassel har blivit pappa på äldre dar – ytterligare en gemensam nämnare med Lars-Erik Berenett. Tillsammans med skådespelerskan Maria Kulle har han Emanuel, 2,5 år. Lars-Erik har sedan tidigare den vuxne sonen Matti Berenett, skådespelare precis som pappa, tillsammans med aktrisen Evabritt Strandberg.
Dan Panas
Dan Panas
  – Min papparoll är annorlunda nu. När Matti föddes blev jag också väldigt engagerad, men jag var ung och i början av karriären. Nu är jag i ett annat läge. Jag har förändrats och tar del av barnet på ett nytt sätt. Jag uppskattar det oerhört.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE