Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 23 JANUARI 2000
  


– Ebba är jätteduktig. Vi känner varandra så bra nu och kan varandras spel, säger Samuel Fröler.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM


Namn: Ebba Hultqvist. Ålder: 16. Yrke: Skådespelare. Bor: I Sollentuna utanför Stockholm. Familj: Mamma, pappa, en storasyster och en storebror. Aktuell: Som tonårsdottern Wilma i Skärgårdsdoktorn.

Namn: Samuel Fröler. Ålder: 42. Yrke: Skådespelare. Familj: Hustru Anna Christina, två söner och en dotter. Bostad: Lägenhet i Stockholm. Aktuell: Som läkaren Johan Steen i Skärgårdsdoktorn.

Skärgårds-
doktorn
på hal is

HUDIKSVALL. Tystnad. Tagning. Kamera.
  Det har blivit vinter hos Skärgårdsdoktorn.
  Johan Steen räddar patienter med sin svävare.
  Och Wilma har en flirt med snobben Alexander från storstan.
  
Det är bitande kallt. Termometern visar på 19 minusgrader. Klarblå himmel och strålande sol.
  Långt ute på isen skymtar två figurer på långfärdsskridskor. Det är skärgårdsläkaren Johan Steen (Samuel Fröler) och hans 15-åriga dotter Wilma (Ebba Hultqvist). Det är några dagar före nyårsafton och far och dotter passar på att prova de nya skridskorna.
  Det gick lite vingligt i början men nu börjar Ebba Hultqvist, 16, få kläm på tekniken.
  – Jag hade aldrig testat det här förut men vi fick träna en gång innan. Det känns lite annorlunda mot vanliga skridskor, säger hon.
  Även Samuel Fröler, 42, är novis på långfärdsskridskor. Och på att köra svävare. Men Peter Ivanoff, som har byggt det säregna färdmedlet, försäkrar att skådespelaren klarar det galant.
  Att Samuel Fröler gillar sin nya leksak går inte att ta miste på.
  – Den är jättehäftig att köra och går i 60 knop som mest (cirka 110 km/h). Men det gäller att våga gasa ordentligt när man svänger, säger han och ler förtjust.
  Det har gått ett par år sedan vi såg Saltöborna senast. När vi nu träffar dem igen har Wilma blivit tonåring, med allt vad det innebär av smink, kläder och framför allt – killar.

Faller för en snobb
  
Redan på sommaren träffar hon Linus. Men när vintern kommer har han försvunnit ur bilden. I stället är det storstadssnobben Alexander (Thomas Lehtinen) som får Wilmas hjärta att klappa lite extra.
  – Alexander är förtjust i Wilma. De har en liten flirt på festen på nyårsafton, säger Thomas Lehtinen, som tittarna närmast känner igen från ”Tre Kronor”.
  Ebba Hultqvist vill inte avslöja för mycket av handlingen. Då tar hon ju ifrån tittarna spänningen.
  – Jo, jag träffar väl en kille, eller... kanske träffar jag en kille, säger hon fundersamt.
  Klart är att pappa Johan får en hel del nya problem att tampas med när killarna börjar passera i revy i hans dotters liv.
  – Hennes nya intressen påverkar självklart deras relation. Men eftersom han är en så förståndig far låter han henne hållas, även om han kan ha en del åsikter om de olika killarna, säger Samuel Fröler.
  
Vintern kommer inte till Saltö förrän i det sjätte och sista avsnittet. Men Johan Steen hinner ändå med ett par dramatiska räddningar på isen.
  – Spela in på vintern har jag velat göra hela tiden. Skärgården är ju minst lika levande då och läkaren lika aktiv, säger Samuel Fröler.

Vill bli läkare
  
På vintern kommer också det snobbiga ungdomsgänget från stan och hälsar på. I sällskapet finns den coola Robin, som spelas av Rebecca Liljeberg, stjärnan från ”Fucking Åmål”.
  Hon gillar serien och lyckades klämma in gästrollen trots studierna på Komvux.
   – Det är jättekul att vara med här även om jag gör en liten roll, säger hon.
  Att göra en större filmroll igen framöver finns det inga planer på. Rebecca Liljeberg drömmer i stället om att bli läkare.
  Och vem vet, kanske kan hon lära sig ett och annat av Samuel Fröler. Vid det här laget kan han hantera både stetoskop och skalpell.
  – Det gäller att få detaljerna rätt, fuskar vi faller hela serien, säger han.
  Första avsnittet av Skärgårdsdoktorn sänds den 3 april.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE