Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
 

Fasta på frukt- och grönsaksdrycker
Frukter i massor ger snabb energi. Blanda, mixa och njut av de goda dryckerna. Fler recept finns i boken "Ny energi på tre dagar" av Pamela Serure (Forum förlag).
Foto: Andreas Lundberg

Om du är fånge i en ond cirkel av för mycket jobb och för lite vila. Eller om du är trött på att vara trött. Då är det hög tid att du ger dig en kroppslig och själslig energichock.
   När man är fylld av energi råder balans i kropp och själ. Vila och aktivitet väger jämnt. Med det i minnet är det lättare att hitta tillbaka till energin.

   Man måste kanske inte dra ifrån något i vardagen, utan snarare se det som om man lägger till något annat.
   Den som arbetar hårt med kroppen behöver balansera med mjukare rörelser, den som tar stort ansvar behöver lägga till lekfullhet, den som äter irrationellt och oregelbundet behöver hitta ett sätt att återställa matordningen.
   För att hitta balansen krävs att du äter bra, motionerar lagom mycket och peppar dig med mental träning och massage.
   Här är tredagarskuren för dig som vill sprudla av energi. Kuren är baserad på den nya boken ”Ny energi på tre dagar” av Pamela Serure.

Gabriella Ekelund

Det låter kanske inte så kul.
  Men en kort fasta kan bli startskottet för bättre mathållning.
  Tre dagar på läckra frukt- och grönsaksdrycker gör dig pigg.

  Tredagarsfastan är både enkel och god. Följ bara recepten här intill och känn hur vitaminerna sätter fart på din kropp.
- Grönsaksbuljongen kan göras i förväg och sparas i kyl.
- Alla frukter ska skalas och rensas från kärnor. Äppelskalen kan dock vara kvar.
- Ingefäran är frivillig – man kan bli lite upprörd i magen av den.

Inför fastan
  Trappa ned på socker, koffein, vete, alkohol, kött och mejeriprodukter ett par dagar före.
Under fastan
  Varje dag börjas med en kopp varmt citronvatten. Du kan dricka vatten och örtteer fritt under hela dagen.
Efter fastan
  Ät långsamt lite fast föda och tugga noga. Drick mycket vatten och ät grönsallad till lunch, kokta grönsaker till middag.



MORGON
Mixa 1/2 ananas, 1/2 papaya eller en mango och 4–8 jordgubbar. Tillsätt 2 matskedar linfröolja, 1 matsked acidofiluspulver och 1/2 liter vatten.

FÖRMIDDAG
Kör 6 äpplen, 4 bruna päron samt en liten bit ingefära i råsaftcentrifug.

LUNCH
Kör 8–10 stora morötter, 1/2 stor rödbeta och 1 stort äpple i råsaftcentrifug.

EFTERMIDDAG
Kör 1/2 vitkålshuvud, 3 selleristjälkar, 1 liten knippa persilja, 1–2 grönkålsblad, 10–20 färska spenatblad, 1 skalad gurka och 1 äpple i råsaftcentrifug.

KVÄLL
Dela jämnt ett medelstort vitkålshuvud, 3 stora rödbetor, 3 medelstora potatisar, 1 stor lök, 1 knippa persilja, 4 vitlöksklyftor, 6 stora morötter, 2 selleristjälkar, 1/2 liten squash utan kärnor, 2 kvistar färsk timjan, litet tamari och vatten så att det täcker grönsakerna.
  Låt småkoka i minst 25 minuter.
  Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 15–20 minuter. Sila av buljongen.

EFTERRÄTT
Kör 6 äpplen, blåbär, hallon, jordgubbar och 1 kvist mynta i råsaftcentrifug.   Häll upp och tillsätt saften av en halv lime.



MORGON
Samma morgondryck som dag 1.

FÖRMIDDAG
Kör 1 1/2 päron, 1/2 ananas, 1/2 citron och 1 liten ingefärsbit i råsaftcentrifug.

LUNCH
Kör 8 morötter, 1/4 vitkålshuvud samt 1 1/2 äpple i råsaftcentrifug.

EFTERMIDDAG
Samma eftermiddagsdryck som dag 1.

KVÄLL
Samma kvällsdryck som dag1.

EFTERMIDDAG
Kör 5–6 mangofrukter och 2 persikor i råsaftcentrifug. Tillsätt lime i glaset.



MORGON
Samma morgondryck som dag 1.

FÖRMIDDAG
Kör 1 ananas, 1 1/2 apelsin och 10 jordgubbar i råsaftcentrifug.

LUNCH
Kör 1/4 vitkålshuvud, 8 morötter, 2 selleristjälkar och 1/2 äpple i råsaftcentrifug.

EFTERMIDDAG
Samma eftermiddagsdryck som dag 1.

KVÄLL
Samma kvällsdryck som dag 1.

EFTERMIDDAG
Samma efterrättsdryck som dag 1.

LÄS MER OM MAT OCH DRYCK